ASANSÖR BAKIMLARINDA İHMAL

Asansör firmaları tarafından kontroller ayda bir yapılıyor.

Tarih: 05.08.2023 15:11
ASANSÖR BAKIMLARINDA İHMAL

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş

Firmalar tarafından kontrolleri yapılan asansörlere vurulan etiketlerde kırmızı etiketli asansörler kullanılmaya devam ediyor. 

Kırmızı etiket olan asansörler güvensiz anlamına gelerek kullanılamaz olduğunu gösterdiğini ifade eden Asansör yöneticisi İkram Gençoğlu,  kırmızı etiketli asansörlerin olmasına rağmen kullanılmasının tehlike arz ettiğini söyledi.

Gençoğlu, ”Asansör firmaları tarafından kontroller ayda bir yapılıyor. Devletin ihaleyle vermiş olduğu TSE şimdi ki yetkili asansör firma, yıllık periyodik muayeneleri de yapıyor. Bu durum biraz daha yöneticilerle alakalı. Bazıları üç beş kuruştan kaçmak için bakım yaptırmama yoluna gidiyor. Yaptıranlarda çok sorun olmaz. Yani hizmet yeterlilik belgesi veya belgelere sahip olan firmalar tarafından yapılan işlerde çok sıkıntı olmaz. Ama bazıları ücretten kaçarak yaptırmıyorlar. Maalesef 300- 400 TL’den kaçan insanlar da var. Resmi dairelerde müdürler, amirler sorumluluk almak istemezler. Ama yöneticiler aynı durum söz konusu değil. Yarın bir kaza olduğunda kendilerinin mesul olacağı aşikâr. Hatta belgesi olan firmalar daha uygun yaptığı için belgesiz firmalara iş verdiklerini görüyorum. Türkiye genelinde var böyle bir problem. Gayet güzel güvenilir asansörlerde var ama güvenilir olmayan problemli asansörler de var. Şimdi bu TSE’den demir geçişte yaklaşık altı aydır bir şey var. Bazı binalara periyodik muayeneler yapılmamış.  Bu şekilde iki üç yıllık binalarda var ama periyodik muayenesi yapılan binalar daha çok. Kötüsüyle iyisi, Türkiye genelinin ortalaması Erzurum’da. Dışarda neyse burada da o. Rakamsal olarak net şu kadar asansör var diyemesem de yaklaşık 6000-7000 civarı bir asansör olduğunu düşünüyoruz. 2004’ten beri mavi etiket kırmızı etiket var. Kırmızı etiket olan asansörler güvensiz anlamına gelerek kullanılamaz olduğunu gösterir. Kırmızı etiketli olup da kullanılan asansörler mevcut. Bir ay süresi oluyor onların bir ay içirişinde düzeltme yapmazsa bir ay sonra tekrar onaylanmış kuruluş gelip kontrolünü yapıyor. Yapılmamışsa zabıtaya bildiriyor. Zabıta gelip kapatıyor. Yapılmışsa uygun etiket hangisi ise onu vuruyor. “