ASANSÖR KİMLİK NUMARASI ASANSÖRÜN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Yöneticilerin asansörlerin bakım, onarım ve periyodik kontrollerinde önemli görevleri ve sorumlulukları vardır.

Tarih: 25.04.2024 16:48
ASANSÖR KİMLİK NUMARASI ASANSÖRÜN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Son birkaç yıldır yapılan düzenlemelerle yöneticilerin “bina sorumlusu” olarak dikkat etmeleri gereken mühim görevleri yönetmeliklerle düzenlenme yapıldı. 

Asansör kimlik numarasının oluşumunda kullanılacak olan bina numarasına Bakanlık üzerinden erişim sağlandığını ifade eden asansör işletmecisi Fatih Akçay, asansör kimlik numarası, asansörün güvenliği ve denetimi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Akçay,” Asansör kimlik numarası, asansörün güvenliği ve denetimi açısından oldukça önemlidir. Asansör kimlik numarası sayesinde, asansörün hangi imalatçı tarafından üretildiği, ne tür bir asansör olduğu, hangi tarihte monte edildiği ve hangi tarihte ilk muayenesi yapıldığı gibi bilgilere ulaşılabilir. Bu bilgiler, asansörün güvenliğini değerlendirmek ve gerektiğinde gerekli önlemleri almak için kullanılır. Asansör kimlik numarasının kaybolması veya bozulması durumunda, asansör kimlik numarasını yeniden almak için TSE’ye başvurmanız gerekir. TSE, asansörün imalatçısı veya yetkili temsilcisinden gerekli bilgileri alarak yeni bir asansör kimlik numarası oluşturur ve asansöre iliştirir. Asansör kimlik numarası için İçişleri Bakanlığı tarafından kullanılan Ulusal Adres Veri Tabanında binalara yapılara verilen bina numarası A tipi muayene kuruluşunca esas alınır. Binada yapıda birden fazla asansör bulunması durumunda, her bir asansöre bina yapı içindeki toplam asansör sayısına göre verilen sıra numarası bina numarasına ilave edilerek EK-9’da yer alan içeriğe uygun asansör kimlik numarası oluşturulur ve alüminyum esaslı yapıştırma etiket şeklinde tanımlanır.  Kabin kumanda panelinde asansör kimlik numarasının bulunması durumunda ayrıca etiket iliştirilmez.  Asansör kimlik numarasının oluşumunda kullanılacak olan bina numarasına Bakanlık üzerinden erişim sağlanır.”