Asgari ücrette kısır döngü

Asgari ücret yüzde 49 oranında artarak 1 Ocak 2024’ten itibaren 17 bin 2 lira olarak belirlenmesiyle beraber her şeye zam gelmesi vatandaşı öfkelendiriyor.

Tarih: 29.12.2023 14:41
Asgari ücrette kısır döngü

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2024 yılı için yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların ardından ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret tutarı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir önceki döneme göre yüzde 49 oranında yapılan zam ile 17 bin 2 TL olarak açıklanmasının ardından piyasaya da zamlar yapılmaya başlandı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına göre Asgari ücret mesleki veya teknik becerisi olmayan, iş deneyimi az çalışanlara başlangıç ücreti adı altında uygulamada verilebilecek en düşük ücret olurken, söz konusu asgari ücretle ev geçindirmek veya çocuk okutmak zorunda kalan aileler gerek asgari ücretin yetersiz kalmasından gerekse asgari ücretle beraber gelen zamlardan şikayetçi oldular. 

Asgari ücretin açıklanacağı günün akşamı bütün zincir marketlerin etiket fiyatlarını değiştirdiklerini dile getiren vatandaş, “ülkede asgari ücretle ev geçindiren kişinin aldığı 3-5 kuruşluk zamma göz dikildiği müddetçe 17 bin lirada verilse aynı 50 lira verilse de aynı değişen hiçbir şey yok çünkü Asgari ücretin açıklanacağı gün, birçok zincir market, çalışanları mesaiye bırakarak fiyat etiketlerini değiştirttiler” ifadelerini kullandı. 

Vatanda, “Asgarinin adı geçtiği zaman bile her şeye zam gelirken, asgari ücretin açıklanmasının ardından da zamlar gelmeye başladı ve üstelik gelmeye de devam edecekken asgari ücrete yıl içinde başka bir zammın yapılmayacak olması bizlere daha kötü günlerin olacağının habercisi gibi” şeklinde konuştular.