Aşı sorunu gittikçe büyüyor! Vatandaşlar Erzurum’da aşı bulamıyor!

Türkiye’nin geneline yayılmış olan “Aşı” problemi Erzurum’da da kendini hissettiriyor. Vatandaşlar Erzurum’da aşı için uzun saatler boyunca beklemek zorunda kalıyor.

Tarih: 23.09.2023 18:15
Aşı sorunu gittikçe büyüyor! Vatandaşlar Erzurum’da aşı bulamıyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Uzman Ecz. Faruk ALTUN, Erzurum’da ki genel aşı sıkıntısını ve 65 yaş altı ve üstü vatandaşların reçetesiz ilaç alma konularını ele aldı. 

Altun, 65 yaş üstü hastalara grip aşısını reçete ile verildiğini, kronik rahatsızlığı olan hastalar hariç, diğer 65 yaş altı hastalara ise devletin bir ödeneği olmadığını ve ücretli olduğunu söyledi.

“65 yaş üstü hastalar için grip aşısını reçete sistemi ile veriyoruz. Reçete sisteme işlendikten sonra grip aşısını hastalar alabiliyor. Kronik rahatsızlığı olan 65 yaş altı hastalar hariç, 65 yaş altı hastalar için devletin herhangi bir ödeneği yok. Onlar için ücretli aşılar var, bu aşılardan temin edebiliyoruz. Örneğin, fluarix tetra aşısı 436 TL bu aşı da 65 yaş üstü olmayan ve kronik rahatsızlığı olmayan hastalar reçete yazdırmak kaydıyla, reçetesiz bile asla alınamaz, alabiliyorlar.” 

Bakanlık rafta ilaç bekletmeye izin vermiyor! Mevcut sistemde büyük bir hata var…

Geçmişte vatandaşların grip aşısını eczaneden ücretli bir şekilde alabildiğini söyleyen Uzm. Ecz. Faruk ALTUN, “Şu an muhtemelen aşı da ki sınırlı stoktan dolayı, özellikle pandeminden sonra artık sistemi iyice kıstılar. Bu ürünler ithal ürün olduğu için insanlar reçete yazdırmadan paralarıyla bile gelip aşı alamıyorlar.” İfadelerini kullandı. 

Sözlerine, eczaneler önceden sipariş verip ellerinde aşıyı bekletemiyor, şeklinde devam eden Altun,  “Bu da hastaların beklemesine yol açıyor” dedi. 

“Burada ki açıklık budur. Örneğin eczaneye saat sabah 11’de gelip aşı istediniz, biz de size 3 servisini beklemeniz gerektiğini söylemek zorunda kalıyoruz. Bakanlık, rafta veya depoda ilaç bekletilmesine izin vermiyor. Şu an ki mevcut sistemde bunun gibi büyük bir hata var. Bu sorun da şöyle çözülür; bize gereğinden biraz daha fazla aşı verilsin, bizde reçete ile bu aşılardan sattığımız kadarını satalım ve kalanı da geri yollayalım. Yollarken de 2-3 kutu aşı da elimizde bekletiriz. Böyle daha iyi bir sistem kurabiliriz. Daha önce bunu denediler ancak sistemsel hatalar çıktı. Şu anda aşıyla ilgili sistematik sıkıntı tam olarak bunlardan ibarettir.”