Aşı var aşı bilinci yok

Hastalıklardan korunmak için uygulanan ve grip olma riskini büyük oranda düşüren grip aşısına karşı Erzurumlulardan farklı yaklaşım.

Tarih: 07.10.2023 13:04
Aşı var aşı bilinci yok

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Konumu itibariyle Erzurum İli Türkiye’nin en yüksek ve en soğuk illerinden biri olurken, kış mevsimi soğuk, karlı ve çetin geçtiği için hastalığa yakalanma riski de bir o kadar fazla ve kaçınılmaz oluyor.  Durum böyleyken gelin görün ki grip virüslerinin neden olduğu hastalıklardan korunmak için uygulanan grip aşısına karşı Erzurumlular tarafından önemsememe ve büyük bir ihmalkârlık söz konusu. 

Grip aşısı, 6 aylık ve üzeri yaş grubundan yaptırmak isteyen herekse, grip açısından tanımlanmış risk gruplarına giren kişilere ve bu kişilere bakım verenlere, en nihayetinde ise gripten korunmak isteyen herkese önerilirken, Erzurum’da nadir olarak yaptıran olsa da çoğunluk önemsememekte. 

Aşı vurulmama nedenlerine baktığımızda kuşkusuz bazı aşıların kişilerde ciddi anlamda yan etkilerin ortaya çıkması veya günümüzde SGK ödeme listesinde olmayan grip aşısının 245 lira olması vatandaşta aşı olma bilincinin giderek azalmasını etkileyen faktörler arasında olsa da genelinde gribe karşı bir bağışıklık kazanıldığı gözlenmekte. 

Yaşam tarzları soğuk olmuş Erzurumlular için grip, Saç uzaması gibi normal karşılanarak, hastalığa yakalanmanın kaçınılmaz olduğu bilindiği halde önlem alınmayarak sadece hastalığa yakalandıklarında hastaneye başvurarak veya bitki çaylarıyla atlattıkları basit bir hastalık olarak görülüyor.

Erzurumlular her ne kadar soğuğa alışarak bağışıklık sistemlerinin güçlü olduğu düşünseler de sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçen grip, vücut direncini düşüren Kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), myokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açmaktadır. 

Konuyla alakalı olarak Günebakış Gazetesinin grip aşısı oldunuz mu? Sorularını yanıtlayan Erzurum halkı “ grip aşısı olmadım olmayı da düşünmüyorum çünkü ben hastalığa yakalanmamak için kendi önlemlerimi kendim alırım” ifadelerini kullandı.

Ne gibi önlem aldığından bahseden vatandaş, “ kış gelmeden önce ben önlem olarak her sene balımı, pekmezimi, tereyağımı alırım ve ailecek onları tüketiriz. Hastalıktan kaçamadığımız durumlarda ise hafif atlatıyorsak nane limon içeriz ağır olarak geçiriyorsak acile gidip ilaç veya serum alarak atlatıyoruz. Bunun dışında kış mevsimine geçişlerde önlem olsun diye bugüne kadar hiç aşı vurulmadım çünkü aşılardan sonra mutlaka yan etkileri ortaya çıkıyor ve kalıcı olabiliyor. Sağlam, doğal ve sağlıklı bir yeme içmeyle hastalığın önüne geçebilmek mümkünken, hastalığa önlem olsun diye yaptırdığım aşı sonrası başka bir soruna yakalanmak istemiyoruz”. 

Sorularımızı cevaplayan ve grip aşısı yaptırmayan bir başka vatandaş, “grip aşısı hiçbir zaman yaptırmadım. Yan etkisiyle veya ücretiyle alakalı olarak değil, kış geliyor gidelim bir grip aşısı yaptıralım deme gibi bir alışkanlığımız yok. Genellikle bitki çayları, nane limon, olmazsa olmazımız limonlu çay tüketerek geçiriyoruz”. 

Sorularımızı cevaplayan ve grip aşısı yaptırmayan bir başka vatandaş, “grip aşısı insanların hasta olma ihtimali düşünülerek üretilmiş bir aşıysa bunun halka parayla ve ciddi anlamda yüksek bir meblağla satılması aşı yaptırılmasına engel oluyor çünkü bu hastalık için bir önlemse kişi istiyor ki ailemdeki herkes bundan faydalansın ama kalabalık bir ailede bir aşı için o parayı ödeyemeyecek insanlar olabiliyor”