Aşkale çimento 8 yılda 10 bin 200 ağaç dikti

Çevreye duyarlılık ilkesi ile 2 ayrı ödüle layık görülen Aşkale Çimento, bu kez çimento sektöründeki başarısı ile değil çevre duyarlılığı ile haber oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Aşkale çimento 8 yılda 10 bin 200 ağaç dikti

 

 

Sinan AYDIN

 

Her yıl ortalama 1000-1500 arası ağaç dikerek te takdir toplayan Aşkale çimento, şuana kadar 10 bin 200 ağaç dikerek bulunduğu bölgede yeşillendirme ve ağaçlandırma adına anlamlı bir çalışmaya imza attı. Aşkale Çimento, çevre ile ilgili beklentilerin dünya ölçeklerine getirilmesi amacıyla biri dizi hazırlık ve iyileştirme yapıyor. Tesislerde modern filtrelerin kullanılması, ağaç dikimi, peyzaj çalışmaları, yasal gereklerin yerine getirilmesi ve tesislerde görüntü kirliliğine sebep olacak olumsuzlukların giderilmesi, fabrikanın çevreye yönelik hassasiyetlerinin başında geliyor.

 

İKİ AYRI BELGE ALDI

 

Çevreye ve insana saygı ilkesi ile çalışmalarını sürdürüp her geçen yıl daha da büyüyerek Erzurum´un gururu olan Aşkale çimento, Kalite ve Çevre Kontrol Kurulu´ndan almış olduğu ? EC?  belgeleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığından aldığı ?Çevre İzin belgesi?   ile çevreye duyarlılık ilkesinden ödün vermediğini ispatlıyor.

Her yıl ortalama bin ağaç diken şirket, 2009 yılında Aşkale´deki fabrikada önemli anlamda çimlendirme ve ağaçlandırma çalışması yaptı. Böylece fabrika sahası içinde ve kenar kısımlarında ağaçsız alan bırakılmadı. Yüzlerce metrekare alanda çim ekimi yapıldı. Aşkale çimento, tüm tesislerinde yeşillendirme ve ağaçlandırma yapılan alanların geliştirilmesi ve geleceğe taşınması için azami gayret gösteriyor.

 

10 BİN 200 AĞAÇ DİKİLDİ

 

2010 yılında projelendirilen ve arsa alımı yapılan saha da şuana kadar 8 bin 300 adet sarı çam, bin 700 adet huş olmak üzere toplam 10 bin adet dikim yapıldı. Fabrika sahana yakın olan fidanlığın çevresi de koruma altında alındı ve çitle çevrildi. Söz konusu alan hem Çevre-Orman Müdürlüğü uzmanları hem de şirket personeli tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor. Aşkale çimento, yeşillendirme ve ağaçlandırma yapılan alanların geliştirilmesi ve geleceğe taşınması için azami gayret gösterdiğini açıkladı.

 

AŞKALE ÇİMENTO´NUN TARİHÇESİ

 

Aşkale Çimento Fabrikası´nın temeli 1968 yılında atıldı. 1971 yılında işletmeye geçti. 1993 yılında ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla satın alındı. Özelleştirme ile birlikte hem yatırımlara hem de pazar payının genişletilmesi noktasında düğmeye basıldı. İlk etapta fabrikanın hantal yapısını ortadan kaldırmak için iyileştirme yatırımlarına start verildi. Bir çok birimde yapılan küçük yatırımlar sonucunda ciddi tasarruflar sağlandı. 1999 yılında 1.kapasite artırımı projesini başlatan fabrika, 2002 yılında 2. Kapasite artırımı projesine start verdi. 2003 yılında; dik değirmen devreye alındı,  elektro filtre hizmete girdi. 2004 yılında yeni paketleme  devreye alınırken, 2006 yılında 2.klinker üretim hattı temeli atıldı ve takip eden yılda devreye alındı. Aynı yıl içinde; klinker stokholü, preblendig, kırıcı ve çimento değirmeni temeli atıldı. 2010 yılı içinde atık ısı gazdan enerji üretimi için temel atıldı ve 2011 yılında enerji santrali üretime başladı. Fabrikada OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 9001 Kalite Yönetim sistemleri bulunmaktadır. CEM I 42,5 R, CEM II  A-M (P-LL) 42,5 R, CEM II  B-M  (P-LL) 42,5 N, CEM II  B-M (P-LL) 32,5 R ve CEM IV/A(P) 42,5 N ürünlerine ait EC uygunluk belgelerine sahip olan fabrika çevre ile ilgili hassasiyetlerini de en üst noktada tutmaktadır.