Aşkale Çimento Techno-Press’te!

Hazır Beton ve Agrega Kalite Şefi Mustafa Şahin’in yüksek lisans tezi, uluslararası literatürde kabul görülen Techno-Press adlı derginin Ocak sayısında yayınlandı.

Tarih: 06.02.2022 18:07
Aşkale Çimento Techno-Press’te!

Sinan AYDIN

Erzurum'un ulusal sermayedeki gururu Aşkale Çimento Grubu'nun Karadeniz Bölge Hazır Beton ve Agrega Kalite Şefi Mustafa Şahin’in, “Geri dönüştürülmüş agregaların harç üretiminde kullanılabilirliğinin incelenmesi” konulu yüksek lisans tezi, uluslararası literatürde kabul görülen Techno-Press adlı derginin Ocak sayısında yayınlandı. Beton ve harç üretiminde geri dönüştürülmüş agreganın doğal hammadde kullanımını azaltacağı ve böylece çevre açısında ciddi kazanımları olacağı tezini içeren bu çalışmanın dünyaca ünlü dergide yayımlanması, büyük gurur teşkil etti.

İŞTE O ÇALIŞMA

Mustafa Şahin'in çalışmasının başlığı ve özeti şöyle:

"Başlık:  Geri dönüştürülmüş agregaların harç üretiminde kullanılabilirliğinin incelenmesi...

Özet: Beton günümüzün en yaygın kullanılan yapı malzemesidir ve kullanımı gittikçe artmaktadır. Beton üretiminin artması tüketilen agrega miktarının da hızla artmasına sebep olmakta, bu da ekonomik biçimde kullanılabilir agrega rezervlerinin tükenmesine yol açmaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde gittikçe artan agrega ihtiyacının temininde sıkıntılar oluşacağı açıktır. Özellikle beton üretiminin yüksek olduğu bölgelerde agrega temini için yeni çözümler üretilmesi gerekmektedir. Beton ve harç üretiminde geri dönüştürülmüş agrega kullanımı doğal hammadde kullanımını azaltıp ve çevresel açıdan atıkları azaltmak için iyi bir çözüm olabilir. Geri dönüştürülmüş agreganın harç üretiminde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada doğal agrega yerine %0, %25, %50 ve %100 oranında geri dönüştürülmüş agrega (GDA) ikame edilerek harç karışımları üretilmiştir. Ayrıca çimento yerine %20 ve %40 oranında uçucu kül ikamesinin harç performansına etkisi incelenmiştir. Üretilen harçlar üzerinde basınç ve eğilme dayanımı, kuruma büzülmesi, aşınma dayanıklılığı, su emme ve kılcal su emme özellikleri incelenmiştir. GDA kullanım oranının artması harçların basınç ve eğilme dayanımlarını azaltmıştır. Harçların kılcallık katsayıları, su emmeleri ve kuruma büzülmeleri GDA kullanım oranının artmasıyla artmış, uçucu kül kullanımında ise bu artış oranları daha düşük olmuştur. GDA kullanım oranının artması aşınma dayanımlarını iyileştirmiştir."

AŞKALE ÇİMENTO TARİHÇE

Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. Türkiye Çimento ve Toprak Sanayi A.Ş tarafından bölgenin çimento ihtiyacını karşılamak üzere 31.10.1971 tarihinde kurulmuştur. 1993 yılında Erzurum ve bölge insanı tarafından kurulan, çok ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla satın alınmıştır. Aşkale Çimento aradan geçen yıllar içerisinde kapasitesini artırmak için Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Van, Bilecik ve Samsun’daki fabrikaları bünyesine katarak  sektörün güçlü firmalarından biri haline gelmiştir. Aşkale Çimento operasyonlarında iş güvenliği temel önceliktir. Müşteri odaklı bir bakış açısıyla faaliyetlerini sürdürürken, çevreye duyarlı bir şekilde hareket eder.  Erzurum'da doğan ve global bir marka olmak yolunda çalışmalarına devam eden Aşkale Çimento, Kavçim markasıyla halihazırda 30'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.