Astım ve alerjik hastalığı olanlar AMAN DİKKAT!

Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, Erzurum´da yazın yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin kavak ağaçlarından meydan gelen, beyaz renkli uçuşan polenler olduğunu söyledi. Polenlerin özellikle astım hastaları ve alerjik hastal

Tarih: 01.01.0001 00:00
Astım ve alerjik hastalığı olanlar  AMAN DİKKAT!

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Büyükşehir Belediyesinin şehir içerisinde yeni kavak ekimini kısıtlaması ve eski büyük kavakları kesmesine rağmen halkın kavak ağacını çabuk büyümesi nedeniyle çokça tercih ettiğine değinen Toksoy, meydana gelen polenlerin özellikle astım ve alerjik hastalığa sahip olan kişileri olumsuz etkilediğini söyledi. Korunma yollarını sıralayarak hastaları uyaran Toksoy, dışarı çıkarken ağız ve burnu kapayacak şekilde bir maskenin takılmasını önerdi.

ASTIM VE ALERJİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT

Meydana gelen polenlerin atım ve alerjik hastalığı olan kişileri oldukça olumsuz etkilediğine değinen Toksoy, ?Öncelikli olarak şöyle başlamak gerekirse, Astım hastalığının belirli bir sebebi yok. Polenler, kuru hava, sıcak hava, çeşitli gazlar atım krizlerine neden olabiliyor. Erzurum´da yazın en büyük sıkıntımız kavak ağaçlarından meydan gelen beyaz renkli uçuşan şeylerin çok oluşu. Buna bağlı olarak tabi ki Belediyemiz uygun bir çalışma yaptı. Şehir içerisinde yeni kavak ekimini kısıtladı ve eski büyük kavaklar kesildi. Ama yine de halkımız kavak ağacını çabuk büyümesine bağlı olarak çokça tercih ederek ekebiliyor. Buna bağlı olarak meydana gelen kavak ağacının o tohumları da alerjik yapıya sahip olduğu için astım hastalarının bu zamanlarda, yani polen bıraktığı dönemlerde biraz daha dikkat edip, ağız ve burun yoluyla bunların solunum yoluna alınmış olmalarını engellemiş olmaları lazım. Tabi alerjen maddeler sadece kavak ağacının polenleri değil. Alerjik yapıda olduğu için alerji yoluyla geçen tüm hastalıkları kolayca etkileyebilir bu polenler. Vücut direnci az olan kişilerde özellikle hastalıkların seyrini artırabilir, direnci azaltmaya balı olarak. Yani çokça dikkat edilmesi gerekir. Bahar aylarında özellikle sabah 00.09 akşam 16.00-17.00 civarlarında astımlı hastaların özellikle ağız ve burunlarını kapayacak şekilde bir maske takması lazım. Kendisini koruması lazım daha doğrusu. Onun dışında ilaç kullanıyorsa ve nefes darlığı daha fazla oluyorsa öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması öneriliyor? diye konuştu.