ATA BU MÜZESİ SANATSEVERLERLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR!

Kültür Yolu Festivali’nin kültür duraklarında birisi olan Ata Buz Müzesi, eserleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor

Tarih: 18.08.2023 23:22
ATA BU MÜZESİ SANATSEVERLERLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Ata Buz Müzesi’nin yaklaşık 30 yıllık bir hayal olduğunu söyleyen Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Bulat, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nün gerçekleştirdiği projelerden bahsetti. 

Erzurum’da 19.08.2023 tarihinde başlayacak olan Kültür Yolu Festivali’nde Kültür duraklarından birsinin de Ata Buz Müzesi olacağını açıklayan Bulat, uluslararası sanatçıların davet edilip Ata Buz Müzesi’nin tanıtımının hızlandırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. 

Bulat, “Ata Buz Müzesi, bizim yaklaşık 30 yıllık bir hayalimizdi. Yaklaşık 1991-1992’den beri Erzurum Atatürk Üniversitesi Resim Bölümü kurucuları arasında yer aldım. 1997’den 1998’e kadar orada heykel ana sanatlarını kurdum. O dönemden itibaren biz, dağda ve şehirde kar etkinlikleri yaptık. 1998’de Güzel Sanatlar Fakültesi’ne gelerek burada Heykel Bölümü’nü kurdum. 2000’de ilk öğrencimizi alarak mezun vermeyi başardık. Buraya gelince de belediye ile winterfest gibi etkinlikler, 2010 oyunlarıyla birlikte uluslararası sempozyum yaptık. Bu buz müzesinde 2017’de fakülte dekanı olduğum dönemde Rektörümüz, Ömer Çomaklı hocamız EYOF Sokağı istedi. Orayı yaklaşık 30 kişilik bir ekiple kar taşıyarak, buzlar satın alarak bir Erzurum Sokağı yaptık. Erzurum’un tarihi mekânlarını ve kültürel objelerini buzlardan inşa ettik. Daha sonra Buz Müzesi fikrini ortaya attık. Bunu da Kalkınma Bakanlığı’na projeler halinde verdik. Tabi bu Belediyemizin, Valiliğimizin ve Rektörlüğümüzün desteğiyle oldu. 2019’da biz ilk ürettiğimiz bu müzeyi yapınca, Ankara’daki bu makinelerini burada yaptık, Getirdiğimiz bu makineleri üniversite kariyer fuarında ilk bu heykellerimizi yaptık. Daha sonra şehrin kariyer merkezinde bu buzdan heykelleri yaptık. Örneğin, çift başlı kartal veya fonksiyonel heykeller gibi. AVM’ler, Bilim Merkezleri, Palandöken Dağı gibi daha birçok yerde bu heykellerimizi yaptık. 2020’de 15 Temmuz konulu buz heykeller yaparak ilk sergiyi açtık. Bunların dışında ikinci bir kariyer fuarı daha yaptık ve bu fuar sayesinde Üniversitemiz memnuniyet anketinde birinci oldu. Bu Buz Müzesi şehrin cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Marka bir yer haline geldi. Bunlarında dışında doktora ve yüksek lisans öğrencilerimiz tezlerinde biyoçeşitlilik ve buzu birleştirerek bir çalışma, sergi hazırlıyorlar, yakında gösterime açılacak. Müzemiz, şu anda toplumsallaşmış durumda. Artık yabancı kesimlerden veya yerel kesimlerden ziyaret amaçlı gelenler oluyor. Tabi bu müzenin yaşatılması ve hızlı bir şekilde duyulması gerekiyor. Bu da uluslararası bir ayağının olması gerektiği anlamı taşıyor. Uluslararası sanatçıları çağırıp buranın tanıtımını hızlandırmamız gerektiğini düşünüyorum.”