Atatürk Üniversitesi´nde TEKSTİL VE MODA TASARIMI SERGİSİ

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen sergide, bölüm de görev yapan öğretim üyelerinin özgün çalışmalarından oluşan eserler sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Atatürk Üniversitesi´nde  TEKSTİL VE MODA TASARIMI SERGİSİ

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Safiye Sarı, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Valide Paşayeva, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Kırkıncıoğlu ve Öğr. Gör. Sarettin Er´in özgün çalışmalarından oluşan 30 eser Atatürk Üniversitesi Fuaye alanında görücüye çıktı. Sergilenen özgün, klasik kalıptan uzak çalışmalara ise sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

ÖZGÜN STİL TASARIMLARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Safiye Sarı, ?Burada öğretim üyelerimiz ile tasarladığımız özgün eserlerimize yer verdik. Yaklaşık olarak 30 tane eserimizi sanatseverlerin beğenisine sunduk. Detaylara bakacak olursak, yüzey tasarımları bizzat kendim tarafından tasarımsal süreçler dikkate alınarak tasarlanmış ve çoğaltılmaksızın dikilmiştir. Özgün giysi tasarımlarının stil çalışmalarında 2 adet pano çalışması ile (35 cmx 50 cm ölçülerinde) yine bu stil çalışmalarının cansız mankenler üzerinde gösterildiği (1/1 ? Gerçek ölçülerde) 3 adet özgün giysi tasarımlarından oluşmakta.  Tasarımın pano çalışmalarının üzerinde gösterilen stil çalışmalarında, kinetik hareketi vurgulayan hareketli fonlar realist bir üslupla görsel fotoğraflara dönüştürülmüştür. Yine bahsetmek gerekirse cansız manken üzerinde 1/1 ölçülerde tasarlanan ve dikilen özgün giysi tasarımlarında ise tasarımın yüzey etkisini artırmak için ?Fabric Manupulation? tekniği tarafından farklı biçimlerde geliştirilerek kullanılan (Giysi kalıbı dikkate alınarak) yeni yüzey uygulamaları kullanıldı. Sergilediğimiz eserler özgün çalışmalar olduğu için yoğun bir ilgi var. Öğrencilerimiz buraya büyük ilgi gösteriyor, bu da bizleri memnun ediyor. ? diye konuştu.

SERGİDE ÖNE ÇIKAN ESERLERİN DETAYLARI

Bölümde görev yapan ve sergide eserleri bulunan öğretim üyelerinin çalışmalarına değinen Sarı, ?Prof. Dr. Valide Paşayeva sergiye 7 çalışma ile katılmıştır. Halı kompozisyonları, geleneksel kumaş tasarımı, tekstil pano tasarımı, renk çalışmalarını içermektedir. Çalışmaların çoğunluğu 2017 yılına aittir. Çalışmalarının ebatları ise 50x70 cm, 35x45 cm´dir. Yrd. Doç. Dr. Zeynep Kırkıncıoğlu ise giysi tasarımında kullanılan kumaşın dışına çıkılarak, tekstil malzemeleri arasında yer alan fermuar, düğme, iplik, boncuk, kurdele vb. malzemeler bir araya getirilip, giysi ve giysi tamamlayıcıları oluşturmuştur. Malzemeleri farklı bir bakış açısı ile yorumlanarak günlük hayatta kullanılabilecek kolye, bileklik, yüzük, abiye giysi tasarımı ve kostüm tasarımı olarak dönüşümü sağlamıştır. Son olarak Öğr. Gör. Sadrettin ER hocamız ise Geleneksel Türk sanatları içerisinde bulunan tezhip ve minyatür sanatının geleneğini, özünü bozmadan dünün anlayışını da bugünle kaynaştırarak güncel konuları ve yaşananları geleceğe aktararak belgesel bir yol olarak yorumlanarak sanatçı kendi tarzını oluşturmuştur. Bu üslup ?Sadrettin ER Tarzı´ adıyla başlamış ve devam etmektedir. Dünü bugüne, bugünü geleceğe taşımak amacıyla yapılan çalışmalarda güncel ve çağdaş bir sanat anlayışı ortaya koymakla birlikte geleneksel sanatlarımızın özünü ve geleceğini bozmadan genç kuşaklara aktarmak asıl amaç olmuştur? ifadelerine yer verdi.