Avrupa ve Amerika Palandöken’i Tercih Ediyor

Erzurum Palandöken’de bulunan Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu, Avrupa ve Amerika’nın gözdesi haline geldi.

Tarih: 20.09.2023 19:35 Güncelleme: 20.09.2023 19:37
Avrupa ve Amerika Palandöken’i Tercih Ediyor

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Erzurum – Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu Tesis Amiri Hikmet Palandöken, tesis hakkında bilgiler verdi. Palandöken, Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu’nun tam olimpik standartlara uygun olduğunu ve havuzun bir diğer özelliğinin ise deniz seviyesinden 2.000 metre yükseklite olmasında dolayı yüksek irtifa kamp merkezi özelliği taşıdığını söyledi. Hikmet Palandöken, Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu yapıldığından beri yaklaşık 67 68 civarında ülkeyi tesislerde ağırladıklarını belirtti. Amerika, Kanada, Brezilya, Rusya gibi birçok ülkenin milli takımının burada ağırladıklarını aktardı.

Hikmet Palandöken, “Olimpik havuzumuz, tam olimpik standartlara uygundur. 50 metre uzunluğunda, 25 metre genişliğinde, 2 metre 10 cm derinliğindedir. Havuzumuzun artı bir özelliği, yüksek irtifa kamp merkezi olmasıdır. Havuzumuz deniz seviyesinden 2.000 metre yükseklikte olduğu için hem Yüzme Türk Milli Takımı’nı, hem de Avrupa’dan gelen takımları burada ağırlıyoruz. Olimpik Yüzme Havuzu yapıldığından beri yaklaşık 67, 68 civarında ülkeyi burada ağırladık. Üst düzey takımları tesisimizde ağırladık. Amerika, Kanada, Brezilya, Rusya gibi birçok ülkenin milli takımını ağırladık. Deniz aşırı ülkeleri dahi burada ağırladık. 12 ay boyunca hizmet vermekteyiz. Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu’na çok üst düzey takımlar geliyorlar. Bunların haricinde zaten kendi sporcularımız da var. Antrenörümüz eşliğinde 5-6 yaşından itibaren çocuklar eğitiliyorlar. Performansı yüksek olan çocuklar ile de profesyonel olarak devam ediliyor. Performansı düşük olan çocuklarımızla da yollar ayrılıyor. Performansı yüksek çocuklar belirlendikten sonra sporcu grupları oluşturuluyor. Bu çocuklarımız ile altyapı gruplarımızı belirliyorlar. İlerledikçe yıldızlar, gençler kategorilerinde kendi müsabakalarına katılıyorlar.” 

Halk Seansı

“Yüzme havuzumuzda halk seansı olarak abone bayan ve abone bay seanslarımız var. Yüzme bilen vatandaşlarımız aylık abone ücretlerini ödüyorlar ve haftanın belirli günlerinde tesisten faydalanıyorlar. Kadınlar, salı, perşembe 20:30-21:30 saatlerinde havuzu kullanabilmektedirler. Erkekler, çarşamba, cuma, cumartesi günleri 20:30-21:30 aralarında havuzu kullanabilmektedirler. Kadınlara aylık 8 seans, erkeklere de aylık 12 seans yüzebiliyorlar. Erkek üyeler aylık 370 TL, kadınlar ise 250 TL ücret ödüyorlar.”

Fitness ve Step Aerobik Salonları

“Yüzme havuzumuzun haricinde tesisimizde bir de sporcuların kullandığı fitness salonumuz var. Bunun dışında bir de bayan fitness salonumuz var. Bayan fitness salonu, step aerobik ağırlıklı bir salondur. Bayanlar, aylık 250 TL ücret karşılığında salı, perşembe ve cumartesi günleri 17:30’dan sonra salonu kullanabilmektedirler. Üst katımızdaki fitness salonumuzda da gelen milli takımlar ve kendi sporcularımızın kardiyo çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Kapsamlı bir yüzme havuzu tesisimiz var.” 

Avrupa’nın Tercih Ettiği Bir Yüzme Havuzu

“Avrupa’nın tercih ettiği bir yüzme havuzu konumundayız. 12 ay boyunca durmak bilmiyoruz. Şu an itibari ile özel bir tane yüzme kulübümüz var. Onlar kendi sporcularına eğitim veriyorlar. Bir de bizim kendi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı kendi spor kulübümüz var. Zaten, Erzurum’da yüzmedeki ağırlık, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olan kulüpte bulunuyor. Orada daha çok müsabık sporcu yetişiyor. Açtığımız temel eğitim kurslarındaki çocuklardan yetenekli olanları gördükleri zaman hocalar onların içerisinden seçip ailelerine bu çocuğu sporcu yapmak isteyip istemediklerini soruyorlar. Eğer aileler de istiyorsa yetenekli çocukları hemen Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olan kulübe aktarıyoruz. Bu sefer o çocuklar haftanın 6 günü antrenman yapmaya başlıyorlar. Böylece bir altyapı oluşturuluyor. Şu anda Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı kulüpte 100’den fazla sporcu var. Çocuklarımızın lisanslarını çıkarıyoruz. Yarışmalara bu sporcularımızı hazırlayıp yollamaya çalışıyoruz. Erzurum’da yüzmede özel kulüp sayısı az. Bu da antrenör yetersizliğinden kaynaklanıyor. Erzurum’da bir yüzme antrenörü yetersizliği var. Bir tane özel kulüp var. Erzurum Kulübü adında özel kulüp bulunuyor. Erzurum Kulübü, şu anda 40’ar kişi ile çalışıyorlar. Erzurum’da yüzme branşında antrenörlük çok önemlidir. Erzurum’da bu sayı çok az. İstanbul’a, Trabzon’a, Antlya’ya gittiğinizde bu illerde yüzme antrenörü sayısı çok fazladır. Erzurum’da deniz olmadığı için yüzme havuzu az olduğu için yüzme antrenörü sayımızda çok az. Bunu şöyle değerlendirelim, mesela Erzurum’da kayak antrenörü ararsanız belki 100 tane bulursunuz. Bugün Antalya’ya gitseniz kayak antrenörü belki de hiç bulamazsınız. Öyle bir durum var.” 

Aşırı Bir Talep Var

“Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu’nu saat 08:00’da açıp, 22:00’da kapatıyoruz. Merkezdeki tek havuz olduğu için bütün yoğunluğu bu tesis taşıyor. Bunun yanı sıra, biz sivil toplum örgütlerini yüzdürüyoruz. Kur’an kursları geliyor. O çocukları yüzdürüyoruz. Bizim durduğumuz bir an yok. Bütün yük Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olan Palandöken Olimpik Yüzme Havuzu’nun üstünde duruyor. Kim geliyorsa yüzdürüyoruz. Burada aşırı bir talep var.” 

Erzurum’a 1 Veya 2 Tane Daha Farklı Noktalarda Yüzme Havuzu Gerekiyor

“Erzurum’da özel müteşebbisin yüzme olimpik yüzme havuzu yapması çok zor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir tane daha yüzme havuzu yapması şehri rahatlatır. Bu tesis Palandöken ilçesinde, 2. bir yüzme havuzu yapılırsa o da başka bir ilçeye yapılabilir. Yakutiye’de yapılabilir. Yakutiye’de bulunan insanların buraya gelmesine gerek kalmaz. Oradaki tesisten faydalanırlar. Birkaç havuz daha yapılırsa hem bizim yükümüz azalır, hem de her noktadaki insanlar rahatlıkla havuzlara ulaşabilirler. Yüzme havuzu çok maliyetli bir iştir. “Havuza suyu doldurdum, iş bitti.” Şeklinde değil. Havuzların 24 saat kendini temizleyen bir sistemi var.  Havuzlar, zahmetli, bir çocuk gibi bakımı olacak bir şeydirler. Neticede bunun içine insanlar giriyor. O yüzden çok iyi bakılması lazım. Erzurum’a yeni bir yüzme havuzu olması lazım mı? Erzurum’a 1 veya 2 tane daha farklı noktalarda yüzme havuzu gerekiyor. Hem herkesin ulaşmasını sağlayacaktır, hem de imkânlar arttığı için bu durum pozitif bir şekilde spora da yansıyacaktır. Öyle sporcu var ki Hilalkent’te, Dadaşkent’te gelmekte güçlük çekiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, “Her İlde Bir Yüzme Havuzu” Projesi’ni de tamamladı. Şimdi artık illerde 2.-3. Yüzme havuzu olmasını isteriz.”