Avukat Özkurt'tan kombi mağduru komşulara müjde!

Avukat Özkurt'tan kombi mağduru komşulara müjde!

Tarih: 16.10.2023 15:47 Güncelleme: 16.10.2023 15:48
Avukat Özkurt

Avukat Fırat Özkurt, kışın kombisini kapatan komşu mağduru olan vatandaşların belediyeye veya mahkemeye başvurması halinde mağduriyetini giderebileceğini açıkladı.   

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Erzurum insanını yeni bir kaygı aldı: Isınma sorunu.... Doğalgaz’a gelen zamlar, bu kışın geçen yıldan daha çetin geçeceğini düşündürürken önümüzdeki günlerde yeni zamların yolda olduğu yönünde söylentiler de vatandaşı kara kara düşündürüyor. Kıştan en çok mağdur olanlar da yaktıkları halde ısınamayanlar. Merkezi ısıtma sistemi olmayıp bireysel kombi ile ısınan vatandaşların korkulu rüyası ise, kombisini yakmayan komşular. Şimdiye kadar gerek komşuluk geleneklerimiz gerekse kanuni boşluk sebebiyle şikayet etmeyip mağdur olan aileler, yaşadıkları mağduriyetle kalırken, geçen yıl Yargıtay’dan çıkan kararla artık yakmayan komşulara müdahale edilebiliyor. 

VATANDAŞ ARTIK ÇARESİZ DEĞİL

Erzurum Barosu Avukatı Fırat Özkurt’un yaptığı açıklamaya göre; mağdur olan vatandaş, belediyeye veya mahkemeye başvurması halinde mağduriyetini giderebilecek. Şimdiye kadar komşuları sebebiyle ev değişikliği bile yaşayan vatandaş artık çaresiz değil. Özkurt’un konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:  "Her ne kadar bizim kültürümüzde komşuluk çok önemli bir yer tutsa da son zamanlarda bozulan kültürel ilişkilerimiz, değişen önceliklerimiz gibi sebeplerle komşularımızla sorunlar yaşadığımız hepimizin malumudur. Önceden komşusuna zarar gelmesin diye kendisi zarar görmeyi göze alan bir toplumken şimdi kendi çıkarlarını ön planda tutan bir toplum olduk. Bu da ikili ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. Komşular arasında mahkemelere yansıyan davalardaki artış da bu sözlerimizi desteklemektedir. Erzurum’da özellikle kış aylarında kaloriferlerini yakmayan komşular yüzünden yaşanan şikayetler ve tartışmalar küslüğe, tartışma ve kavgaya hatta ev satmaya kadar gitmektedir. Komşularımızla aramızı su Yargıtay’ın almış olduğu bir karar emsal niteliği gösterilebiliyor. 

DIŞ ORTAM SICAKLIĞINDA 15 °C VURGUSU 

Sorunu çözebilmek için önce doğru tanımlamak gerekiyor. Herkesin bildiği üzere bütün şehirlerimizde İl Hıfzıssıhha Kurulları bulunuyor ve pandemi döneminde de gözlemlediğimiz üzere toplumla ilgili bazı düzenlemeler onların çalışmaları kararlarıyla oluyor.  Bu kurullarımızın verdikleri karara göre dış ortam sıcaklığı 15 °C’ın altına düşünce ısıtma sistemlerinin çalıştırılması gerekmektedir. Bu bilgi bundan sonraki işleyişin en temel noktası durumundadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesinde, “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.” 

MAHKEMELER NE DİYOR?

Aynı kanunun 33. maddesi kapsamında, ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinden hâkimin müdahalesini isteyebileceklerdir. Mahkeme tarafından yapılacak inceleme neticesinde, komşunun mevsimsel şartlara uygun bir şekilde kullanmakta olduğu konutu hiç veya yeterli oranda ısıtmadığı tespit edildiği takdirde, hâkim bu eylemin sonlandırılmasına karar verebilecektir. Ayrıca eylem nedeniyle diğer komşunun uğradığı maddi bir zarar var ise bunun sorumlusundan tahsili yönünde de karar verilebilir. Yine Türk Medeni Kanunu’nun 737. maddesinde: “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.” şeklinde hükümlere yer verildiğinden komşuların birbirini rahatsız etmeden ve doğruluk kaidelerine uyarak konutlarını kullanması gerekmektedir. Bu doğruluk kaideleri gereğince komşular, ayrıca birbirinin hoşuna gitmeyecek tutumlardan da kaçınmalıdır. Bu bilgilerden yola çıkarak kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet verdiğinden komşularına zarar vermektedir. Bu sebeple kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebileceği gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen işlem gerekçesiyle belediyeye de başvuru yapılabilir. Başvuru neticesinde aylık 1000 liralık gideri olan bir kişi, 1500 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir. Bunun dışında vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanacağı da unutulmamalıdır.''