Ayvalı barajı 54 bin 976 kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Ayvalı Barajı ve HES; ortalama 181.968.923 kilovatsaat elektrik üretimi ile 54.976 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu tüm elektrik enerji ihtiyacını karşılayabilİiyor. Barajda ayrıca alabalık üretimi de yapılıyor...

Tarih: 23.02.2022 14:15
Ayvalı barajı 54 bin 976 kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Sinan AYDIN

Erzurum'da bulunan Ayvalı Barajı ve Hidroelektrik Santrali; ortalama 181.968.923 kilovatsaat elektrik üretimi ile 54.976 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor. Oltu ilçesinde  Oltu Çayı üzerinde bulunan Özdoğan Enerji firmasına ait Ayvalı barajı santral, 181.968.923 kilovat kurulu gücü ile Türkiye'nin 124. Erzurum'un ise 2. büyük enerji santrali konumunda. Tesis ayrıca Türkiye'nin 47. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Ayvalı Barajı ve HES,  ortalama 181.968.923 kilovatsaat elektrik üretimi ile 54.976 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. Ayvalı Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 70 bine yakın konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Ayvalı Barajı'nın kurulu olduğu Oltu Çayı'nın buz tutması nedeniyle HES'te Aralık-Ocak-Şubay ayları içerisinde sadece belirli saatlerde üretim yapılmasına rağmen saatlik maksimum 2 MWe güçle elektrik üretimi yapılabiliyor.

Kronoloji:

20 Mart 2008: EPDK, Özdoğan Enerji'ye Oltu Çayı üzerinde kurulacak Ayvalı Barajı için üretim lisansı verdi.

1 Mart 2011: Ayvalı Barajı inşaatı başladı.

1 Ocak 2015: Ayvalı Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

3 Eylül 2015: Ayvalı Barajı'nın geçici kabulu yapıldı ve tesiste ticari elektrik üretimi başladı.

AYVALI BARAJ GÖLÜ’NDE ALABALIK VE SOMON ÜRETİMİ DE YAPILIYOR

Ayvalı Baraj Gölü’nde alabalık ve somon üretimi de yapılıyor ve elde edilen ğretim miktarı, balıkçıların yüzünü güldürüyor. Oltu ilçesinde enerji üretimi için yaptırılan Ayvalı Barajı, balıkçılık sektörüne de hizmet veriyor. Ürettiği enerjisiyle 55 bine yakın kişinin elektrik ihtiyacını karşılayan baraj gölünde kafes balıkçılığıyla da yöre ekonomisine de katkı sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl baraj gölüne kurdukları kafeslerde alabalık ve somon yetiştirmeye başlayan üreticiler, havaların ısınmasıyla ara verdikleri faaliyetlerine Kasım sonu itibariyle yeniden başladı. Üreticiler geçen yılın son haşatını yaptılar. Ayvalı Baraj gölünde kafes balıkçılığı yapan Ahmet Okuyan, “Türkiye’nin çeşitli yerlerinde üretim tesislerimiz var. Ama iki yıldır Ayvalı baraj gölünde üretim yapıyoruz. Bu seneki kapasitemiz geçen yıldan çok daha iyi. 2021 yılı sonu itibarıyla balıklarımızı boylayıp hasadımızı yapıyoruz, startların üzerindeki balıklarımızı yurt içi ve yurt dışına ihracat yapıyoruz. Kalanları tekrar havuzlarda koyarak büyüteceğiz. 2022 yılı daha iyi üretim yılı olacağını ümidi ile bekliyoruz. Bu sene 280 ton üretim yaptım, seneye nasipse 500 ton olacak” dedi.