Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Karabağ'da antiterör operasyonu başlatıldı

Gelen son dakika haberlerine göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Tarih: 19.09.2023 15:04
Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Karabağ

Açıklamada, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor." ifadeleri yer aldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da terörle mücadele operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etme' amacına vurgu yapılırken, operasyona ilişkin, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor" denildi.

Açıklamada operasyona ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde işlenen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, kurtarılmış topraklara dönen sivil nüfusun yanı sıra yeniden inşa ve imar çalışmalarında yer alan sivil işçilerin ve askeri personelin güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla bölgede yerel nitelikte anti-terör tedbirleri başlatılmıştır.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yapılan lokal nitelikli terörle mücadele tedbirleri sırasında sivil nüfus ve sivil altyapı tesisleri hedef alınmıyor.

Ordumuzun cephaneliğinde bulunan yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak yalnızca meşru askeri hedefler etkisiz hale getiriliyor."

'TÜRKİYE-RUSYA ORTAK GÖZLEM MERKEZİ'NE BİLGİ VERİLDİ'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında, "Uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı'na ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimi'ne bilgi verildi" açıklamasında bulundu.

OPERASYONDAN İLK GÖRÜNTÜLER

Karabağ'da başlatılan antiterör operasyonuna ilişkin ilk görüntüler geldi.

Son dakika... Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Karabağda antiterör operasyonu başlatıldı

Öte yandan Karabağ’daki Ermeni nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulduğu belirtildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER İLE GÖRÜŞME

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, mevkidaşı Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdi. Yaşar Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti." İfadeleri yer aldı.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, iki ülke ile iletişim halinde olduklarını belirterek, “Rusya, Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu konusunda Azerbaycan ile temas halinde. Azerbaycan’dan bilgi alıyoruz" dedi. 

Dağlık Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Zaharova, “Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Karabağ'daki durumun diplomatik olarak çözülmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

PEŞ PEŞE PATLAMALAR

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı.

Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybettiği belirtildi.

Azerbaycan'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bu tür olaylar, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik kasıtlı ve planlı terör politikasının devamıdır." ifadeleri yer aldı ve Ermenistan'ın 10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiriyi açıkça ihlal ettiği hatırlatıldı.