B Sınıfı Ehliyet Düzenlemesi

B sınıfı ehliyet sahibi olanların, koşulların yerine gelmesi durumunda 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabileceği Resmî Gazetede yayımlandı.

Tarih: 19.02.2024 20:56 Güncelleme: 20.02.2024 01:23
B Sınıfı Ehliyet Düzenlemesi

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl

Kanal D canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan AK Parti İstanbul milletvekili adayı Soylu, 125 cc altındaki motosikletlerle ilgili ehliyet düzenlemesi için Millî Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini anlatmıştı ve "Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Bu konudaki çalışmalar belli bir noktaya geldi, hazırlığı yapıldı ve arkadaşlar da düğmeye bastılar. Motosikletle alakalı ek bir dersle bunu sağlayabilecekler. Onun için ayrı bir motor ehliyeti almaya da gerek kalmamış olacak." bilgisini paylaşmıştı. 

Ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik ile B sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanılabilecek şeklinde yapılan değişiklik Resmî Gazete ‘de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi ama nedir bu yeni düzenleme? diye Günebakış Gazetesi olarak uzmanına sorduk. 

Uzmanına sorduk; Nedir bu yeni düzenleme? 

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Akçelik Sürücü Kursu Kurum Müdürü, Hümeyra Özkalıpçı, “Kararın Resmî Gazete ‘de yer almasıyla birlikte artık B sınıfı ehliyet sahibi olanlar, koşulların yerine gelmesi durumunda 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek” ifadelerini kullandı. 

Sürücülerin daha küçük ve ekonomik motosikletleri kullanabilmesi için getirilmiş olan bu düzenlemedeki koşullar hakkında bilgiler veren Özkalıpçı, “B sınıfı Ehliyetini verdiğimiz zaman sürücü 2 yıl boyunca stajyer sürücü oluyor ve 2 yıl içerisinde aday stajyer sürücülüğündeki o yapılan ceza puanları, alkol kullanımı gibi veya benzer yanlışlarda bulunmaması gerekiyor ki, A bir için tekrardan bunların işlerini yapabilelim” diye konuştu. 

“2 yıl boyunca yanlış yapılmamalı”

En az 2 yıl sürecek olan stajyer sürücülüğü içerisinde kişinin hiçbir şekilde yanlış olan veya ehliyet alınamayacak duruma gelen bir durumla karşı karşıya gelmemesi gerektiğine dikkat çeken Özkalıpçı, “iki yıl içerisinde bir sürücünün belirli kuralları aşmaması gerekiyor” diyerek, her önüne gelenin “B sınıfı ehliyetim var ve A1 için devam edeceğim” diyemeyeceğini belirtti. 

Özkalıpçı, “5 yıl içerisinde ehliyeti alınmış, ceza puanı bitmiş ve yeniden müracaatta bulunmuş kişi b sınıfı ehliyetim var dese bile A bir için hiçbir şekilde müracaatta bulunamamakla birlikte, her önüne gelen benim b sınıfı ehliyetim var ve A bir için devam edeceğim diyemeyecek”. 

B sınıfında şartlar 

“B sınıfı için gerekli olan şartlar ilk olarak, kişi kursa yeniden bir kayıt oluşturulacak fakat ödemesi veya vergi ödemesi yapılmayarak sadece sınavlarını geçmesi gerekecek” diye konuşmasını sürdüren Özkalıpçı, “ön ehliyeti olan birisi bize gelip müracaatta bulunduğu zaman ikinci bir ehliyet için yazılı sınavdan muaf oluyor ve sadece direksiyon sınavına girerek aynı prosedür devam ediyor” dedi