BACAK UYUŞMASINA DİKKAT!

Aile hekimi İsmail Bingöl bacaklarda meydana gelen uyuşmanın nelerden kaynaklandığını ve bu durumdan korunmak için alınabilecek önlemleri açıkladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
BACAK UYUŞMASINA DİKKAT!

 

Günebakış/Tuba CİVELEK

Bacak uyuşması hakkında bilgi veren aile hekimi İsmail Bingöl, hissizlik olarak tabir edilen bu uyuşmaya karşı oldukça dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca hastalığın uyuşma deyip geçme noktasında,  ilerleyerek tüm vücuda yayılabilme riskinin olduğunu belirtti.

BACAK UYUŞMASININ FARKLI NEDENLERİ OLABİLİR

Bacak uyuşmasına birçok durumun sebebiyet verdiğini belirten Bingöl, ?Damarsal, psikolojik, ortopedik ve nörolojik sebepler bunlardan sadece bazılarıdır. Sinirlerin zarar görmesi, zayıf kan dolaşımı, vitamin ve mineral eksikliği de bunlara dâhil. İçeriğe değinecek olursak; psikolojik nedenler,  huzursuz ayak sendromu, yatağa girince başlayan istirahat halindeki uyuşmalarda meydana gelir. Zayıf kan dolaşımı sağlıksız beslenme hareket eksikliği gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir. Ortopedik nedenler de kan akışını engelleyecek şekilde oturma, bel fıtığı, osteoporoz gibi, sinirlerin zarar görmesi ise dikkatsiz beslenme ve vitamin eksikliği sinirlerde oluşan basınç veya zarar sinirlerinin uyuşmasına neden olabilir. Nörolojik nedenler ise sinir sıkışması veya hasar nedeniyle ortaya çıkar? diye konuştu.  

BACAK UYUŞMASINI ENGELLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI

Bacak uyuşmasından korunmak için çok fazla ayakta kalmamanın önemine değinen Bingöl, ? Eğer varis varsa varis çorabı ya da damar genişletici ilaçlar kullanılmalı. Mineral eksikliği gibi durumlarda ise eksik olan minerali takviye edici Magnezyum, Potasyum gibi minerallerden destek alınmalıdır.

Psikiyatrik durumlarda antidepresan,  huzursuz ayak sendromunda nörolojik ilaçlar, bel fıtığına bağlı durumlarda ise fizik tedavi gibi yöntemler e başvurulmalıdır. Uyuşmalarda ise masaj ve ılık bir banyo bacağa iyi gelebilir.´´ dedi