Bahar geldi haydi Uzundere'ye!

Her yıl binlerce turist ağırlayan ve "Türkiye'nin 11. sakin kenti" olan Erzurum’un Uzundere ilçesi baharın gelişiyle misafirlerini ağırlamayı bekliyor..

Tarih: 12.04.2022 16:40
Bahar geldi haydi Uzundere

Sinan AYDIN

Uzundere İlçesi Doğal Görüntüsü ile ziyaretçilerini her dönem büyülüyor. Erzurum'un şirin ilçelerinden birisidir Uzundere. Doğal güzellikleri, meyve ve sebze bahçeleri, seracılık, Tortum gölü, şelale ve renk renk çiçekleri ile saklı bir cennet gibi.Erzuruma uzaklığı 85 km olan ilçeye ilçe ve köy servisleri ve Artvin Ekpres araçları ile gidilebilir. Tortum Gölü karşısına yapılan, 12,3 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun ve geniş alanlı cam terası, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

TORTUM ŞELALESİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Uzundere ilçesinin dunyaca ünlü şelalesi olan Tortum şelalesi her mevsim görülmeye değer. 18. Yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanmış ve bu alanda Tortum Gölü oluşmuştur. Göl ile birlikte oluşan Tortum Şelalesi, 22 metre genişliğe sahip olup tam 48 metre yükseklikten dökülmektedir. Ülkemizdeki en önemli doğal güzelliklerden biri olan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek üçüncü şelale olma özelliğine sahiptir. Tortum Şelalesi yükseklik olarak dünya üzerindeki en yüksek üçüncü şelale olma özelliğine sahiptir. Dünyanın en yüksek şelalesi ise 120 metre ile Afrika’da bulunan Zambezi Nehriüzerindeki Vietorio Şelalesi, en yüksek ikinci şelale ise 51 metre yükseklik ile Amerika’da bulunan Niagara Şelalesi’dir. Tortum Şelalesi ise 48 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olma özelliğine sahiptir.

YEDİGÖLLERE GİTMEDEN OLMAZ

Balıklı göl Yedigöllerde bir köyde. Bu Köy, Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı olup Tortum Gölü kenarında kurulmuş olan bir yerleşim yeridir. Her ne kadar Erzurum iline bağlı olsa da Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölgede yer alan Balıklı Köyü’nde Karadeniz’in örf ve adetlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca yabancı Tursitlerin uğradığı birde kilise bulunmaktadır. Öşvank Kilisesi...Şehre gelen Gürcü turistlerin ise ilk ziyaret noktaları arasındadır. Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü içerisinde yer alan Öşvank Kilisesi'ni en çok ziyaret eden kesim Hristiyan Gürcüleridir. Bunun sebebi Hristiyan Gürcüler için kutsal bir mekan olmasıdır. Öşki Kilisesi Erzurum Uzundere ilçesinde bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunur. Yapı Bagratlı Kralı 3. David tarafından yaptırılmıştır. Yapının inşası 10’uncu yüzyıl sonlarına tekamül eder. Mimarı Öşklü Grigor’dur. Yapı Vaftizci Yahya’ya adanmıştır. Bir manastır kompleksi olarak tasarlanmıştır. Bölgede haç planı en büyük eserdir. Renkli taş bezemeleri ve kabartma figürleri adından söz ettirir. Mimarisi dikkat çekici olan yapının yakın zamanda onarılması beklenmektedir.

KANO, RAFTİNG VE PARAŞÜT UÇUŞLARI DA UZUNDERE DE

Uzundere ilçesini keşfe çıkanlar, Kano ve rafting heyecanı da yaşayabiliyorlar isterlerse...Tortum Çayı'nda botlara binenler coşkun akan çayda rafting heyecanı yaşıyor.  Yeşil doğa örtüsü arasında rafting yapanlar, unutulmaz anlar yaşıyor. Ayrıca Uzundere dağlarında da macesevvrler paraşütlerle uçuş yaparak eğleniyor. Her yıl bir dizi paraşüt etkinliği de yapılıyor. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Uzundere ilçesi, paraşütle atlama (base jumping), iple atlama (rope jumping), yarasa adam (wingsuit) ve yamaç paraşütü sporcularının da gözde atlayış noktaları haline gelmiş durumda. "Türkiye'nin 11. sakin kenti" olan Erzurum’un Uzundere ilçesi, baharın gelişiyle bu yılda heyecanla misafirlerini ağırlamayı bekliyor.