Bakan Fidan’dan AB’ye vize mesajı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Tarih: 06.09.2023 14:56
Bakan Fidan’dan AB’ye vize mesajı

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; AB, Türkiye'yi müzakere eden bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa ilkesinin gereklerini yerine getirmelidir. Birliğin menfaatlerini korumakla yükümlü AB Komisyonu bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır.

Yaşadığımız depremin ardından Avrupa Birliği'nin gösterdiği dayanışma bizim için gerçekten çok değerliydi. Umuyorum bu dayanışma ruhu önümüzdeki dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin tüm boyutlarına yansır.

Bugün de sayın Varhelyi ile stratejik hedef olarak belirlediğimiz AB üyeliği konusundaki kararlılığımızı yineledik. Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerini Komisyon'un da yapıcı katkılarıyla nasıl daha ileri bir seviyeye taşıyabileceğimizi ele aldık. Yüksek Temsilci sayın Borrell ve Komisyon'un hazırlayacağı Türkiye-AB İlişkileri Raporu'nda vizyonel bir yaklaşım ve somut adımlar görmek istediğimizi vurguladık.

Özellikle ortak çıkarlarımıza zarar veren 15 Temmuz 2019 konsey kararnamesinin kaldırılmasının bu rapor vesilesiyle ele alınmasını bekliyoruz. Türkiye-AB yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden hayata geçirilmesi de güven tesisi için elzemdir.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Gümrük Birliği'nin güncellenmesine öncelik veriyoruz. Gümrük Birliği'nin günün ihtiyaçlarına yarının gereksinimlerine uygun şekilde belirlenmesi her iki tarafın da çıkarına olacaktır.

AB'YE VİZE MESAJI

Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de Avrupa Birliği'nden beklentilerimiz arasındadır.. Vize serbestisi insandan insana diyaloğu artıracak Türkiye'nin AB üyeliği önündeki sürecindeki sorunları ve ön yargıların kaldırılmasına şüphesiz katkı sağlayacaktır.

Sayın Varhelyi ile son dönemde vatandaşlarımızın vize başvurularında yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi beklentimizi de vurguladım.

Ayrıca düzensiz göçle mücadele adil bir yük paylaşımı temelinde iş birliğimizin artırılmasına ihtiyaç duyduğumuzu yineledim.

Düzensiz göç sorununu çömez için öncelikle kaynak ülkelerde istikrarın sağlanması gerektiğini bir kez daha hatırlattık. Bugünkü görüşmemizde sayın Varhelyi'ye yeniden söylediğim gibi Avrupa Birliği'nden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz.

İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz.

ABD'YE ÇAĞRI

Bölgede özelikle Arapların YPG eliyle baskı altına alınma politikasına son verilmeli.

YPG terörünün meşru bir güçmüş gibi gösterilmesi son bulmalı. Olmazsa, (Deyrizor'da) gördüğümüz çatışmalar sadece bir başlangıç. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik perspektifinde herhangi bir değişiklik yok. Bu çok güçlü bir politik irade. HABER MERKEZİ