BAKIR ZAMLARI ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

Bakır fiyatlarındaki artış esnafın işlerini durdurma noktasına getirdi.

Tarih: 27.09.2023 19:50
BAKIR ZAMLARI ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Bakıra gelen zamların esnafın işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden bakır satıcısı esnaf Kadir Gün, bakıra gelen zamlar satışlarını önemli derecede etkilediğini söyledi.

Gün,” Bakıra gelen zamlar bizim işlerimizi önemli derecede etkiledi. Geçmiş yıllara göre satışlarımızda çok düşüklük var.  Şehrimize yabancı girmediği için bizim işlerimiz bitik durumda, turistik bir iş dediğiniz zaman yabancı olması lazım. Bu zamlar da üzerine tuz biber oldu. Bakır ve el işçiliğine talebi olanlar, internet üzerinden bazı öğrenci kesimler olsun, bizim kendi çabalarımızla bir şeyler yapmak istiyoruz. İnternet sayfalarında çalışmaya çalışıyoruz. Şehirde yabancı olmazsa bizim mesleğe hiç desek de yeri var.   Devlet babadır ve baba evladına sahip çıkar. Beklentimiz zam yapan insanlarla görüşülsün ve sorun çözülsün. Bizler de işimize bakalım. Geçen yıl alınan kredilerin ödeme zamanı geldi. Para kazanamayan borcunu nasıl ödesin. Bu süreçte borçlarını ödeye çalışan esnafa, özel veya kamu bankalarının da kolaylıklar sağlaması lazım.”

Bakır nasıl yapılır?

“Bakır ham madde olarak yani pul bakır veya kovan bakır olarak atölyeye getirilir. Bakır atölyede kalıpların üzerine alınır ve sıvama işlemi yapılır, bakırın bir sonra ki aşaması bakırı parlatma ve cilala işlemine alınır. Bu işlemin ardından kalaylama ve tesviye işlemleri yapılır, daha sonra bakırın nakışlama denen işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra bakırın yani ürünün daha uzun süre kalması ve zamanla kararmaması gerekli olan koruyucu işlemi yapılır. Bu aşamalardan geçen bakır son olarak paketleme ünitesine getirilir burada paketlenir ve satışa hazır hale getirilerek satışa sunuluyor.”