BAL FİYATLARINA YÜZDE 50 ZAM

Bal ürünlerine yüzde 50 zam gelirken satışlarda durgunluk yaşandı.

Tarih: 26.10.2023 17:28
BAL FİYATLARINA YÜZDE 50 ZAM

www.erzurumgunebakias.com/ İhsan Kumru 

Bal fiyatlarında yüzde 50 zam geldiğini ifade eden esnaf Burak Bayır, artan girdiler dolayısıyla şu an aynı balın üretim maliyetlerinde artış yaşandığını söyledi.

Bayır,”  Bal fiyatlarına yüzde 50 zam geldi buda bizim bal satışlarında durgunluk yaşanmasına neden oldu. Arıcılık sektörü bu yıl bal sattığı fiyatlara gelecek yıl aynı balın üretimini yapamayacak hale gelmiştir. Gelecek yıl edeceği kar oranını kaybetmiş, zarar yönünde ilerlemektedir. Aynı zamanda son yıllardaki akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve işçilik benzeri giderler fahiş bir şekildeki artış göstermiştir. Bu girdi maliyetleri de balın maliyetini etkilemiştir. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle üretici, ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yaparak daha fazla kilometre kat etmiştir. Maliyetlerin çok artması üreticinin bu işi sürdürmesi konusunda fiyatları belirledik. En azında üreticilerimize referans olsun diye fiyat belirlemesi yaptık. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, bal fiyatında artışın olması ve en önemlisi de bu sene bal rekoltesinin çok düşük olması arıcılarımızı olumsuz yönde etkiledi. Maliyetlerin artması bal fiyatlarına yansıdı.”

sahte Bal nasıl anlaşılır?

“Balın kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. Çiçek balı ya da çam balı daha kalitelidir şeklindeki bir yaklaşım yanlıştır. Bilindiği üzere bal, arıların çiçeklerden aldıkları içerikleri vücutlarında bulunan birtakım enzimlerle işlemesi sonucu oluşuyor. Tamamen doğal yollarla elde edilen bu yüksek besin değerine sahip gıda, sadece çiçeklerin ve arıların yaptığı ekip çalışmasıyla -insan katkısı olmaksızın- ortaya çıkıyor. Yani fabrikasyondan tamamen uzak bir ürün olmasının yanı sıra, doğanın insanlığa sunduğu en değerli armağanların da başında geliyor. Şeker şerbetine doğrudan renklendirici ve yapay bal aroması eklenmesi, arıların çiçeklerden nektar almasına izin vermek yerine şeker şurubu ile beslenmesi, doğal tadın yakalanması için şeker şuruplarına bal enzimi katılması Gerçek bala sahte bal karıştırılarak miktarların çoğaltılması”