Balık ye, ömrüne ömür kat

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Arslan balık eti ve balık yağının insan sağlığına faydaları üzerine yaptığı açıklamasında, konuya ilişkin gerçekleştirdikleri araştırmaları GÜNEBAKIŞ´a paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Balık ye, ömrüne ömür kat

OMEGA3 ETKİSİ

Balık yağının faydalarına ilişkin yaptığı açıklamada Dekan Arslan, Dünya Sağlık Örgütü´nün önerisine dikkat çekti. Dekan Arslan, ?Koroner kalp hastalığı, görme ve duyma bozukluğu, alzheimer, depresyon ve şizofreniden bireyin korunması için haftada en az 3 gram omega3 yağı alması gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü´nce öneriliyor. Omega3 tüketilmediği takdirde, erken yaşlılık, erken bunama, stresli yaşam, kalp damar bozukluğu hastalıkları ve dâhi kas iskelet sistemi bozuklukları ortaya çıkıyor.? Dedi

TÜKET FAYDASINI GÖR

İyot fosfor selenyum açısından zengin olması balık etini çok önemli bir noktaya koyuyor. Dekan Arslan önemine binaen balık tüketimine dikkat çekti. Yeterince tüketiliyor mu sorusuna cevaplayan Dekan Arslan, ?Bunun için çalışmalarımız var. 20 yıl boyunca 800 bin kişilik ve çoğunluğunun da yaşlı insanlardan oluştuğu bir çalışma grubu belirleniyor ve bütün yedikleri kayıt altına alınarak bu sürede her hafta balık yemeye teşvik ediliyor bu grup. Bu sürenin sonunda da maksimum yüz kişi ölüyor. Balık tüketiminin hastalıklar üzerindeki azaltıcı etkisi grafiklerle gösteriliyor.

Yine kadınlarda doğum sonrası  depresyon riski azalıyor ya da hamilelik sürecinde bebeğin vörbal IQ su yükseliyor balık tüketimiyle birlikte. Tabii bunlar yurtdışı verileri. Bizim buradaki amacımız bu verileri göstererek kendi ülkemizde de farkındalık yaratmak balık tüketimine.

ORTAK ÇALIŞMA

Balığın ne kadar değerli olduğunu anlatmak adına, içine Omega3 ler ve dönüşümlerini de alan, Ankara Su Ürünleri Genel Müdürlüğüyle ortak iş yapmayı planladıklarını belirten Dekan Arslan, Sağlık bakanlığını da yine işin içine alan bir çalışma planladıklarını dile getirdi. Dekan arslan, ?Bakanlık aracılığıyla bu ürünün ne kadar değerli olduğunu, bu ürünlerin tüketilmesi gerektiğini kavratmak hedefimiz.? dedi

Dilek BAYRAK