Balkanlar İle Afet Risk Azaltma Alanındaki İşbirliği Genişliyor

Geçtiğimiz ay işbirliğini geliştirme amacıyla Kosova´ya bir çalışma ziyareti gerçekleştiren AFAD Heyeti, bir ay sonra aynı amaçla Bosna Hersek´e gitti. Heyet, Bosna Hersek Devleti Güvenlik Bakan Yardımcısı´nın yanı sıra Sırp Entitesi Sivil Koruma İdaresi

Tarih: 01.01.0001 00:00
Balkanlar İle Afet Risk Azaltma Alanındaki İşbirliği Genişliyor

 

Sinan AYDIN

Balkan ülkeleri ile işbirliğini artırmak için çalışmalarını hızlandıran AFAD, bölge ülkelerine yaptığı çalışma ziyaretlerini sürdürüyor. Kasım ayında Kosova ile gerçekleştirilen verimli ziyaretten sonra bölgenin bir diğer önemli ülkesi Bosna-Hersek´e düzenlenen program yoğun geçti. Ülkede, Bosna Hersek Devleti, Bosna Hersek Entitesi ve Sırp Entitesi yetkilileri ile yapılan görüşmeler, olumlu sonuçlar alınacağının sinyalini verdi. AFAD Başkan Yardımcısı Hamza TAŞDELEN başkanlığındaki AFAD heyeti tarafından gerçekleştirilen ziyaret, Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı kapsamında düzenlendi.

HEYET ÜLKENİN KORUMA VE KURTARMA SEKTÖRÜNÜN TAMAMIYLA BULUŞTU

Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Yusuf AYSU´nun da yer aldığı heyetin programı kapsamında ilk oturum, Bosna Hersek Devleti Güvenlik Bakanlığı´nın Operasyon ve Haberleşme Merkezi´nde (112) gerçekleştirildi. Oturuma, Bakan Yardımcısı Samir Agi?, Bosna Hersek Entitesi Sivil Koruma İdaresi, Sırp Entitesi Sivil Koruma İdaresi ve Br?ko Özerk Bölgesi Kamu Güvenliği Dairesi Başkanlığı yetkilleri katıldı. Ülkenin koruma ve kurtarma sektörünün tamamıyla AFAD heyetinin bir araya geldiği oturumda, sektörün AFAD ile yapabileceği işbirliği konuları ele alındı.

?ORTAK ÇALIŞMALAR ARTARAK DEVAM EDECEK

Ziyaret programı kapsamında ülkenin sivil koruma alanındaki yapılanmasını ve çalışmalarını inceleyen heyet, başkent Saraybosna´nın Sivil Koruma İdaresi Başkanlığını da tetkik etti. Görüşmelerde iki ülke arasında özellikle afet risk azaltma konusunda karşılıklı bilgi paylaşımı, Sendai kriterlerinin yerine getirilmesi ve stratejilerin belirlenmesi, afet sigorta bilincinin artırılması, eğitim faaliyetleri, arama kurtarma çalışmaları ve mayın temizleme faaliyetlerinde işbirliği konuları değerlendirildi. İşbirliği talepleri doğrultusunda ortak çalışmaların artarak devam edebileceği vurgulandı

ZİYARETİN ARKA PLANINDA NE VARDI

Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı kapsamında AFAD yerleşkesinde ?Afet Risklerinin Azaltılması (ARA)´ çalıştayı gerçekleştirilmişti. Etkinliğe, Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Hırvatistan ülkelerinden 5´er kişilik uzman ekipler katılmıştı.

Kısa Bilgi:

Bosna Hersek Devleti; Bosna Hersek Federasyonu, Sırp Entitesi ve Br?ko Özerk Bölgesi´nden meydana geliyor. Her bir yapının kendi idari birimleri bulunuyor.