BARO ÖZEL OKUL AÇACAK

Baro Başkanı Talat Göğebakan, yaklaşan Baro seçimleri öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Tekrar aday olacak olan Göğebakan, projeleri anlatıp, aday olacak kişilere de projelerini ortaya koymaları için “Hodri meydan'' dedi.

Tarih: 11.10.2022 11:07
BARO ÖZEL OKUL AÇACAK

Talha KOCA

Erzurum’da Barosunda sim heyacanı yaşanırken, tekrar aday olacak olan mevcut Başkan Talat Göğebakan, projelerini Gazeteniz Günebakış'a anlattı. 15 Ekim’de gerçekleştirilecek olan ve 824 avukatın oy kullanmasının beklendiği Erzurum Baro Başkanı seçimleri öncesi, 4 dönemdir başkanlık yapan Talat Göğebakan yeniden aday olacak. Göğebakan, yaklaşan seçim öncesinde yapmayı planladığı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. En önemli diye adlandırdığı projesinin Erzurum Barosu bünyesine bağlı bir vakıf kurup ve kurulan vakıf çatısı altında bir özel okul açmayı planladığını ve bu özel okuldan karşılanan gelirin baro bünyesine bağlı avukatların hizmetleri ve ihtiyaçları için kullanılacağını belirten Baro Başkanı Göğebakan, planladıkları bu projeyi yeni hizmet binasında yapmayı düşündüklerini ifade etti.

"BARO ÖZEL OKUL AÇACAK"

Talat Göğebakan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yapı kullanım izin belgesini ve yeni binamızı alacağız. Önümüzdeki dönemde yeni binamızla ve bu binanın nasıl değerlendirileceği ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız olacak. Adliye hemen baromuzun yanı başında yer aldığı için mevcut binamızı boşaltarak yeni binamıza taşınmamız mümkün değil. Yeni binanın kullanılacak olan bölümleri bahçesi, derslikleri ve konferans salonları olacak. Bunları kullanabilmek için Erzurum Barosu Bünyesine bağlı Türkiye’de ilk olacak Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını kuracağız. Buradaki vakfın çatısı altında açmayı planladığımız özel okuldan elde ettiğimiz geliri yeni başlayan genç avukatlar başta olmak üzere tüm avukat arkadaşlarımızın hizmetleri ve ihtiyaçları için kullanacağız. Açmayı planladığımız okulda Galatasaray Modelini kurmaya çalışacağız.”

İCRA DOSYALARINDA KOTA UYGULAMASI

Baro Başkanı Göğebakan, Baro da yerel de çok fazla sorun olmadığını ancak genelde çözülmesi gereken ciddi sorunların olduğunu da değinerek, sayı sorununun en ciddi sorunlardan olduğunu vurguladı. Göğebakan, sayı sorunu hakkında “Avukat sayısı çok fazla oldu. Her geçen gün artış sağlıyoruz. Genç avukatlarımıza ofis açamıyoruz. Ofis ihtiyaçları giderilsin diye baro Erzurum Barosu bünyesine bağlı ofisler açtık. Ancak bu çözüm değil. Avukatlık mesleğinin doğasında bir çarpıklık var. Bir kısım avukat arkadaşlar siyaset gurubunu kullanarak, bazı avukatlarda diğer ilişkilerini kullanarak kamu kurumlarının, bankaların tamamının ve sigorta şirketlerinin icra dosyalarını kapatmış durumda, bunları yapanların sayısı çok fazla, bu konu hakkında Adalet Bakanlığı ile birlikte girişimler de bulunuyoruz. Bunu Türkiye Barolar Birliği nezlinde de dile getirdik. Bu konuda kota uygulaması başlatalım, bu sayede icra dosyaları tüm avukatlara ve özellikle de genç avukatlara eşit sayıda dağıtılsın ve kimse mağdur olmasın. Dava dosyaları değil ama icra dosyaların da Türkiye genelinde kota uygulanmak zorunda. Bunu tüm Türkiye’de başlatmalıyız. Gereken çalışmaları yapacağız.” dedi.

"BARON AVUKATLARA GEÇİT YOK"

Barolar Birliğinin en büyük sorununun sayı sorunu olduğunu ve sayı sorunundan kaynaklanan sorunlar olduğunun altını çizen Baro Başkanı Talat Göğebakan “Baron olarak tabir ettiğimiz Baron Avukatların icra yükünü gençlere dağıtmadığımız sürece genç avukatların sorunlarını çözemeyeceğiz. Bunu dengelemek ve dağıtmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Yeni dönemde ki en önemli vaatlerimden birisi de budur. Bu sorunu ortadan kaldıracağız. Bunun dışında dosyaların sarkması, duruşmaların gecikmesi, hâkim ve savcılarımızdan kaynaklanan yanlış olduğunu düşündüğümüz uygulamalar var. Tabi bunlar Türkiye Barolar Birliği’nin genel sorunları, Barolar Birliği nezlinde Erzurum Barosu olarak her türlü katkıyı veriyoruz. Yeni dönemde de en büyük sorunlarımız arsında olan Baron Avukatlara geçit vermeyeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

100 MİLYON LİRA DEĞERİNDE BİR BİNA

Yeni yapılan Baro binasında sona gelindiğini belirten Başkan Göğebakan, bu binanın 20 dönümlük bir arazi üzerinde yer aldığını aktardı. Yeni bina hakkında Başkan Talat Göğebakan “Elimizde 20 dönümlük büyük bir arazi vardı ve bu arsa üzerine günümüz değeri ile 100 milyon Lira değerinde bir bina yapılmasını sağladık. Bu binanın yapımında Erzurum Barosu’nun kuruşu yoktur. Bütün para Türkiye Barolar Birliği’nden elde edildi. Bütün fiziki mekân sorunlarını hallettik. Emniyetle, Jandarmayla ve Yargıyla diğerlerine göre sıfır sorunla ilerliyoruz.”  ifadelerini kullandı.

"YAPSINLAR BARO BAŞKANLIĞI ADAYLIĞIMDAN ÇEKİLECEĞİM"

Erzurum Barosunun 4 dönemdir başkanlığını yapan ve yeni dönemde de başkan adayı olan Avukat Talat Göğebakan diğer 4 adaya da bir öneri de bulundu. Başkan Talat Göğebakan önerisini şu şekilde ifade etti “Yeni dönem için yapılacak seçim de Baro Başkanı Adayı olan arkadaşlara önerim var. Ellerinde bulundurdukları çok sayı da ki bankaların ve sigorta şirketlerinin icra dosyalarını Erzurum Barosuna versinler. Bizde baro bünyesinde avukat çalıştıralım. Buradan gelen gelirin yine bir bölümünü kendilerine verelim, hepsini de istemiyoruz. Kalan bölümünü de noter de havuz sistemi üzerinden genç avukatlara dağıtalım. Eğer bunu yaparlarsa, bu seçimin ara farla favorisiyim ama söz veriyorum genç avukatlara bunu yapmamızı sağlarlarsa Baro Başkanlığı Adaylığından çekileceğim.” dedi.  Genç avukatların sorunlarını çözmek için elinden geleni yapacağını belirten Başkan Göğebakan, sömürgeci avukat anlayışını ve sömürgeci iş veren avukat kavramını ret ettiğini vurguladı. Aynı zamanda sömürgeci iş veren avukatlara karşı da yeni dönemde bir nevi savaş açacağının altını çizdi.