BAŞKAN AKKAN’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığına Kemal Akkan, İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Tarih: 28.11.2023 17:19
BAŞKAN AKKAN’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret mümkün olması gerektiğini ifade eden Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığına Kemal Akkan, gelir vergisi uygulamalarında ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunduğunu dile getirdi.

Akkan,” Türkiye Gelir Vergisi uygulamalarında ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunuyor.  Bu durum işçiler tarafından sıklıkla şikâyet konusu yapılmakta ve haklı tepkilere neden olmaktadır.  Ülkemizde gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretliler oluşturmaktadır. Gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödenmektedir. Ücretler üzerinden ödenen vergiler haricinde vergisi ödenmiş ücreti harcarken de tekrar ödenen dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır. Ödeme gücüne göre vergi alınmasının bir temel amacı da, insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyini sağlayacak yeterlilikte bir gelirin vergi dışı bırakılmasıdır. İşçiler üzerindeki vergi baskısı, özel indirim tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yükseltilmesi gibi nedenlerle artmıştır. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır.”