Başkan Akpınar E-Defter’in Faydalarından Bahsetti

Erzurum Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, e-defterin faydalarından ve e-defterin olmadığı zaman ki ortaya çıkan olumsuzluklardan bahsetti.

Tarih: 14.10.2023 16:43
Başkan Akpınar E-Defter’in Faydalarından Bahsetti

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum’da ki belirli ticari işlemlerin yüzde 20’lik bir kısmının e-defter üzerinde muhafaza edildiğini söyleyen Erzurum Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Akpınar, e-defterin faydalarından bahsetti. 

“Erzurum’da yaklaşık 15 bin civarında gerçek usulde mükellef var. Bunların yaptıkları ticari işlemlerin gelir-gider kayıtları yapılarak bizler tarafından kayıtlara geçiriliyor. Bu kayıtların artık belirli bir kısmı, yaklaşık yüzde 20’si, elektronik defter veya e-defter de, bir kısmı da kâğıt üzerinde muhafaza ettiriliyor. Bizim de bu konu da ki en büyük çabamız bütün kayıtların e-defter üzerinde muhafaza edilmesi veya dijitalleştirilmesi. Bunlar hem kâğıt israfını engelleyecek hem saklama da kolaylık sağlayacak hem de muhafaza yükümlülüklerinden kişileri rahatlatacaktır. Bu konu da maalesef kamu kısmında bir ketumiyet vardır. Yani bu işe çok şartlı bakıyorlar. Şartları nedir derseniz; bu kayıtları sonradan tahrip eder veya doğru bilgiyi muhafaza etmekte sıkışırız. Hatta bu ketumiyetten dolayı bizler yıl içerisinde çok kere beyannamelerin verilme günlerinin sonlarına yaklaştığımızda sisteme girip beyanname veremedik. Bundan dolayı da gecikmeler oldu, sıkışmalar oldu. Bu durumda bizi stres altına sokuyor.”

“Teknolojiyi İyi Kullanamıyoruz”

“Maalesef teknolojiyi çok verimli kullanamıyoruz” ifadelerini kullanan Başkan Akpınar, “Şu an da vergi dairesinde bir çalışma var. Bütün bu ara yüzleri birleştirmek için dijital vergi dairesine geçiliyor, umarız ki verimli çalışır” dedi. Sözlerine, “Beyannamelerin son günlerinde beyanname yükleme de çok sıkıntılar çekiyoruz. Çünkü beyanname vermemenin cezası çoktur” şeklinde devam eden Akpınar, “Biz istiyoruz ki devletimizin bir veri bankası olsun. Yalnız maliye ve sosyal güvenlik değil, bütün bakanlıklar bu veri bankasından faydalansınlar. Muhafazadan rahat edelim, teknolojiyi iyi kullanalım ve kayıtlar hep teknolojik ortamda tutulsun” şeklinde konuştu.