Başkan Akpunar küçükbaş sektörünü değerlendirdi

Erzurum Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, Erzurum’da ki koyun ve keçi üretiminde ki artış ve azalıştan bahsetti.

Tarih: 18.11.2023 15:44
Başkan Akpunar küçükbaş sektörünü değerlendirdi

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum’da koyun ve keçi üretiminin azalma ve artması ilçeler bazında değişik gösterdiğini söyleyen Erzurum Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, “Güney ilçelerimizde koyun ve keçi üretiminde artış gözlemleniyor. Örneğin; Tekman’da 300 bin küçükbaş, Karayazı’da, Çat’da aynı şekilde artış var. Ancak Horasan’da, Pasinler’de ve kuzey ilçelerimizde ciddi anlamda bir düşüş var” dedi.

“Son yıllarda biraz da olsa artışa geçtiyse bile hâlâ eski düzeyde değil. Bu konu da küçükbaş hayvan politikaları gözden geçirilmezse düşüşler devam edebilir. Düşüşlerin önü alınabilir mi? Tabi ki de alınabilir. Ülkenin şartları göz önünde bulundurularak et ihtiyacımızın ithalattan ihracata dönüşmesi için ciddi bir şekilde revize edilmesi lazım. Bu istihdam da ülkemize katma değerde önem arz etmektedir.”

“DEVLET, KADINLARA VE ERKEKLERE SOSYAL GÜVENCEYİ ŞART KOŞMASI GEREKİR”

“Küçükbaş hayvancılıkta sadece etten değil, küçükbaş hayvanların sütü de çok önemlidir. Küçükbaş hayvancılıkta sütü mamule dönüştürmek ciddi bir iş gücü gerektirir. Bu iş gücü de köyde yaşayan yaşlılarımızla artık mümkün olmuyor. Dolayısıyla hayvanlarımızın sadece yüzde 10’u sağılabiliyor. Köylerimizde bu işi icra eden kadınlarımız ve erkeklerimize devlet, sosyal güvenceyi şart koşması gerekir. Yani koyununu sağan bir kadın devlet tarafından sigortalı duruma geçirilmesi lazımdır. Böylece ithalatçı durumdan çıkabiliriz. Ülkemiz de ki vatandaşımız da sağlıklı gıda tüketmiş olur.”

“YARIN ÇOK GEÇ KALINMIŞ OLABİLİR”

Başkan Akpunar açıklamalarının devamında piyasalara değindi.

“Diğer bir unsur da piyasadır. Piyasa da türbülanslı fiyatlar üreticilerimizin önünü görmesini engelliyor” şeklinde konuşan Akpunar, “Önünü göremediği için de üreticimizi kendi mesleğinden uzaklaştırıp şehir hayatına atıyor. Biz köyde 1 gence istihdam sağladığımız zaman, Erzurum için konuşuyorum, bin 100 tane köyle bin 100 gence dolayısıyla bin 100 aileye istihdam sağlamış oluruz. Bu sayıyı katlayarak ailelerin şehir hayatına gelmesini engellemiş oluruz. Son olarak şunu söylemek isterim devletimizin bu konu da ciddi atılımlar göstermesi gerekiyor. Yarın çok geç kalınmış olabilir” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.