BAŞKAN EFE,” ENGELLİLER DİLENCİ DEĞİLDİR.”

Erzurum’da son dönemlerde engellilerin adını kullanarak para toplayan kişiler engellileri n adını kullanarak istismar ediyorlar.

Tarih: 14.07.2023 17:43 Güncelleme: 15.07.2023 00:32
BAŞKAN EFE,” ENGELLİLER DİLENCİ DEĞİLDİR.”

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş 

Başka illerden gelip dergi, kalem gibi malzemeler satmak için engellilerle ilgili söyleyenlere kimse itibar etmemeleri gerektiğini ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, engellilere yardım adı altında dergi ve gazete satanlara tepki gösterdi.

Efe,” Erzurum’a  gelerek engellilerin adını kullanarak bu tür satışlar yapıldığını öğrendik. Evlere girerek, köylere giderek engelliler üzerinden rant yapmak isteyenler var. Bunlar tamamen resmi dilenci pozisyonundadırlar. Dernek kurarak il il gezmeleri bizi dernek olarak ve vatandaş olarak rahatsız etmektedir. Onun için bütün kamu kurum kuruluşlarına ve özellikle Erzurumlu hemşerilerime sesleniyorum; başka illerden gelip dergi, kalem gibi malzemeler satmak için engellilerle ilgili söyleyenlere kimse itibar etmesin. Bugüne kadar söz konusu çirkef olay ve engelliler adına ürün satışı dışında gündeme gelmediği tespit olunan çetenin engelli derneği algısıyla öne çıkarılması, engelli derneklerinin toplumsal algısına ciddi anlamda olumsuz darbe vurmuştur. Her bela ya da musibetten alınacak dersler var. Bizler bugüne kadar engelli bireyler adına kapı kapı yardım toplayan kalem, dergi gibi ürünler satan kişilere itibar edilmemesi konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık.  Bizlerin adını kullanarak toplanan paraların nerelere gittiği bilinmiyor. Türkiye Sakatlar Derneği’nin dışında akülü araç veya tekerlekli sandalye yardımında bulunan başka dernek yok. Bizlerin mücadelesi engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak.  Birçoğu bunu sahte belgelerle çeşitli engelli dernekleri adına yaparken, bazıları da yasalardaki boşluklardan çok iyi faydalanarak, bu haraç toplamayı yasal zemine uydurmaktadırlar. Bu işi yasal yollardan dahi yapsalar, kapıda satış belgeleri dahi olsa vatandaşımız bu kişilere asla itibar etmemelidir. Bunlara para kaptırmamalıdırlar. Engellilerin ismini kullanarak halkın duygularından yararlanıp para toplayanlar sayısının çoğalması toplumda da rahatsızlık yaratıyor. Bu konuda halkımızı daha duyarlı olmaya davet diyorum.”