Başkan Ertaş: Yerel seçimlerde halk adaya oy verir

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı ve aynı zamanda AK Parti’den Erzurum milletvekili aday adayı olan Murat Ertaş, yerel seçimler öncesi tüm partileri aday isimin seçmen nezdinde önemi konusunda uyardı:

Tarih: 04.12.2023 12:28
Başkan Ertaş: Yerel seçimlerde halk adaya oy verir

Günebakış Gazetesi / Serpil GÖL

Erzurum’un önemli sivil toplum kuruluşlarında yer almış, şehrin birçok meselesi üzerine araştırma yapıp gündem oluşturan ŞEHİRDER’in kurucusu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesinin Başkanı, genel seçimlerde AK Parti’den Erzurum milletvekili aday adayı olan, Erzurum araştırmacısı ve yazar Murat Ertaş, yerel seçimlerle ilgili görüşlerini gazeteniz Günebakış'a değerlendirdi. 

''AK PARTİ OY DEPOSU GÖRDÜĞÜ İLÇELERİ KAYBETTİ''

Önemli tespitlerde bulunan Başkan Ertaş, ’’Erzurum’da siyaset yapan, belediye başkanlığı yapan herkesin, bürokratların şehrin önemini idrak etmiş ve ona göre çalışan insanlardan oluşması lâzım’’ dedi. Aday profili için ’’değişen çağ, değişen bilinç ve insan dikkat alınarak adaylar belirlenmelidir’’ diyen Ertaş, önceki yerel seçimlerde AK Parti'nin oy deposu olarak gördüğü ilçeleri kaybettiğini ifade edip , 'Yerel seçimlerde halk adaya oy verir' gerçeğini hatırlattı. 

Günebakış gazetesi sordu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş içtenlikle yanıtladı. 

İşte bir solukta okuyacağınız o röportaj:

GÜNEBAKIŞ: Yerel seçimleri, halkın ifadesiyle belediye başkanı seçimlerini Erzurum için değerlendirebilir misiniz?

Doğu’nun Batı’yla Batı’nın Doğu’yla buluştuğu önemli jeopolitik konumu itibariyle Erzurum’da siyaset yapan, belediye başkanlığı yapan herkesin, bürokratların bu önemi idrak etmiş ve ona göre çalışan insanlardan oluşması lâzım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türk dünyası birleşiyor. Erzurum yakın zamanda Azerbaycan üzerinden Türk devletlerine ve Asya pasifiğine açılan pazarın ve diğer uluslararası ilişkilerin hem köprü hem üretim şehirlerinden biri olacak. Erzurum’da ilçe belediyelerine ve hatta muhtarlığa aday adayı olan herkeste bu bilinç olması gerekir. Yerel seçimler şehrin ufkunu belirlemesi açısından çok önemli buluyorum. Unutmayalım ki Erzurum, birçok ekonomik ve kültürel fırsatı önümüze getirecek 2025 Türk Dünyası Turizm Başkenti.

GÜNEBAKIŞ: Siz daha önce AK Parti’den milletvekili aday adayı oldunuz. Şehri ve siyaseti yakından takip ediyorsunuz. Belediye başkanlığı için müracaat eden aday adaylarının belirlenmesinde adaylarda hangi kriterler aranmalıdır. AK Parti açısından veya genel olarak tüm partiler açısından değerlendirebilir misiniz?

İlk sorunuza verdiğim cevap tüm siyasi partilerin aday adaylarında aradığımız önemli bir husustu. Bunun dışında değişen çağ, değişen bilinç ve insan dikkat alınarak adaylar belirlenmelidir. Seçmenin genel seçimlerde de yerel seçimlerde de tercihleri değişti. Seçmen artık partici düşünmüyor. Meselâ genel seçimlerde AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği oy ile AK Parti milletvekillerine verdiği oy arasında ciddi fark var. Bu şu demek, seçmenin karşısına yerelde çıkardığınız adayları seçmen sorguluyor. Bu sorgulama yerel seçimlerde daha güçlü ve net. Genel seçimlerde halkta karşılığı olmayan bir milletvekili, listede koyulduğu sıranın avantajıyla seçilebiliyor. Cumhurbaşkanının da seçildiği genel seçimde halkın bir kısmı partinin kurumsal kimliğine olan güvenden dolayı tanımadığı veya benimsemediği milletvekiline oy verebiliyor. Seçmen içinde böyle bir kesim var. Cumhurbaşkanına seve seve oy verirken milletvekili listesine istemeye istemeye oy verebiliyor.

GÜNEBAKIŞ: Adaylar konusunda seçmenin seçiciliği ve sorgulayıcılığı yerel seçimlerde daha çok kendisini gösteriyor değil mi?

Elbette… Bunu son yerel seçimleri dikkate aldığımızda ilimizden tespit edebiliriz. Genel seçimlerde adeta AK Parti’nin oy deposu olan Tortum, Olur, Oltu gibi ilçelerde seçmen AK Parti’nin belediye başkan adaylarını beğenmemiş olacak ki bağımsız adayı, AK Parti ile oy oranı karşılaştırılamayacak kadar az olan partilerin adaylarını seçti. AK Parti 2019 yerel seçimlerinde kuzey ilçelerden sadece Şenkaya ve Narman’ı kazandı ki esasında AK Parti kuzey ilçelerinde genel seçimde yüzde 90’a varan oylar almıştır. Bu durumda, seçmen mesajını apaçık vermiş olmuyor mu? Seçmen diyor ki, belediye başkanlığında bana halkta karşılığı olmayan aday dayatmayın! Gerektiğinde partimi terk eder, benimsediğim aday hangi partidense ona oy veririm.

GÜNEBAKIŞ: Konuyu toparlarsak halk belediye başkanı olarak kimleri görmek istiyor?

Tekrar ediyorum, genel seçimlerde halk milletvekili adaylarını sevse de sevmese de, tanısa da tanımasa da Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'dan ve AK Parti’nin güven veren kurumsal kimliğinden dolayı (az da olsa tepkisini göstererek) oy vermiştir.

Ancak belediye başkanlığı seçimi başka... Halk sosyal hayatın içinde bulunan, tanınan ve sevilen, bürokraside çevresi olan ve bürokratik dile vakıf, insanlara ve cemiyete faydası dokunmuş, yaşadığı şehri ve ilçeyi bilen adaylara oy vermektedir. Tam bu noktada şunun altını çizmek isterim ki belediye başkanı adayları belirlenirken kimse kendi adamını dayatmamalı, halkın görüşüne saygı duymalıdır. Halka rağmen halkın karşısına koyulan adayları halk “rant ve menfaat birlikteliği”nin temsilcisi olarak yorumlamaktadır. Bilgi ve iletişim çağındayız. Seçmen her adayı kısa süre içerisinde araştırıp tanımakta, hangi adayın arkasında kimler var, hangi aday hangi amaçla aday aday olmuştur, kolayca fark ediyor ve tercihini veya tepkisini seçim günü gösteriyor. Siyasi duruşu net, bulunduğu mecralarda başarılara imza atmış, aday olduğu ilçede atadan dededen kökleri olan kişileri benimseyecektir halk.

Bir AK Partili olarak söylüyorum; geçen yerel seçimde olduğu gibi, yanlış aday dayatması AK Parti karşısında bağımsız adayların, küçük partilerin adaylarının kazanmasına yol açar. Halkı hafife alan, kesin kaybeder!

GÜNEBAKIŞ: Anket çalışmaları yapıldığı söyleniyor. Adaylarla ilgili kanaate varmak için önemli midir? Anket çalışmaları güvenilir mi?

Piyasada bir sürü anket firması var. Anketlerin bazılarında halkın yönlendirildiğini görüyoruz. Bir ilçeye 10 aday adayı başvurmuş, bakıyorsunuz ankette seçilmiş iki veya üç kişi soruluyor. Başka ankette de başkaları. Öyle anketler var ki ankette sorulan isimleri vatandaş tanımıyor bile. Bu anketlerin amacı da kanaatimce ankette adı geçen adayı tanıtmaktır, güçlüymüş algısı vermektir. Ankara’dan veya İstanbul’dan gelen bazı anket firmaları da oralarda güçlü olan kişilerin yönlendirmesiyle bir iki adayın öne çıkmasını sağlayacak, önceden koşullanmış, bu amaçla şehirde hangi esnafa hangi STK’ye gideceği önceden belirlenmiş oluyor. Anketlere bu nedenle güvenmiyorum.

Teşkilat temayülünde teşkilat mensubu olmayan adayların aldığı oy daha değerlidir benim için. Herkes biliyor ki teşkilattan gelen bir aday adayına içinden çıktığı teşkilatın talimatıyla ve blok haline oy verilmektedir.

Anket yapılırken siyasi kimliği ve belli adaylara olan tarafgirliği açık olan ticaret erbabına, STK temsilcilerine değil; şehrin meselelerine vakıf, halkın nabzını tutabilen, gündem belirleyebilen, güvenilir ve gerçek anlamda şehrin kanaat önderleriyle, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle ve ticaret erbabıyla temasa geçilmeli yüz yüze kanaatler alınmalıdır. İşin doğrusu; bilgi ve iletişim çağında hangi aday adayının halk tarafından tercih edildiğini, hangi aday adayının hangi menfaat grubunun temsilcisi olduğunu, hangi adayın hangi amaçla sahaya çıktığını kestirmek pek güç değil.

GÜNEBAKIŞ: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Tüm aday adaylarına çıkmış oldukları bu kutsal yolda başarılar dilerim. İnşallah halkın derdine derman, il ve ilçesinin kalkınmasına değer katacak adayları listelerde görürüz. Sizlere de bu önemli konuyu gündem yaptığınız için teşekkür ederim.