BAŞKAN GÖZEGER’DEN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye Kamu Sen Erzurum İl Temsilcimiz Mucip Gözeger, hükümetin, asgari ücretle işçi çalıştıran işletmeler ve toplu sözleşmenin uygulandığı işletmeler olmak üzere ayırarak bir değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Tarih: 30.11.2023 17:32
BAŞKAN GÖZEGER’DEN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Türkiye Kamu Sen Erzurum İl Temsilcimiz Mucip Gözegerhükümetin, asgari ücretle işçi çalıştıran işletmeler ve toplu sözleşmenin uygulandığı işletmeler olmak üzere ayırarak bir değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Gözger, ”Asgari ücret dediğimizde bir ortalama ücreti konuşuyoruz. Çalışanların yarısından fazlasının hayatını sürdürmek zorunda olduğu bir ücreti konuşuyoruz. Oysa dünyanın her yerinde asgari ücret ile çalışanların oranı son derece düşük. Sembolik bir ücrettir asgari ücret ama Türkiye’de bir ortalama ücret durumunda. Hatta asgari ücrete bile ulaşamayan milyonlar var Türkiye’de Asgari ücret konusunda da olması gereken; gerçek enflasyon karşısında, dolar kuru karşısında, altın fiyatları karşısında asgari ücretin yaşadığı bütün kayıpların giderilmesi. Aynı zamanda milli gelir artışından, asgari ücretin mutlaka payını alması; üçüncüsü, asgari ücretin işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği ücret olarak belirlenmesi. Türkiye’de asgari ücret hala uluslararası belgelere aykırı bir biçimde tek bir işçi üzerinden hesaplanıyor. Hükümetin, asgari ücretle işçi çalıştıran işletmeler ve toplu sözleşmenin uygulandığı işletmeler olmak üzere ayırarak bir değerlendirme yapması lazım. Vergi indirimi ve sigorta primi gibi konularda toplu sözleşmeli çalışanların olduğu işletmelere destek olması lazım. Burada asgari ücretten ziyade tüm ücretlilerin aynı sıkıntıyı yaşadığı, enflasyon ve hayat pahalılığıyla alakalı bir çözüm bulmak lazım. Bu sıkıntıları durduracak adımlar atmak lazım. Tabi bununla beraber asgari ücreti muhakkak yaşanan güncel ekonomik sıkıntı ve haya pahalılığına göre de dizayn etmek gerekiyor. Bu düzenlemeden sonra yeniden enflasyon ve hayat pahalılığı sarmalına gireceksek çalışanlar ve işverenler yine sıkıntı yaşayacaktır.”