Başkan Karaca: "Bağ-Kur’lu sayısı 1 yılda yaklaşık 650 bin azalmış"

Başkan Karaca, son aylarda iki kez üst üste prim faizlerine ve kamu alacaklarına gelen aflar ve yürürlüğe giren yapılandırmaların esnafın prim borçlarına her hangi bir fayda sağlayamadığını açıkladı.

Tarih: 20.10.2021 20:25
Başkan Karaca:

Sinan AYDIN

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca,  ekonomik sıkıntı çeken kesimlerin en başında küçük esnaf ve sanatkarın geldiğini, çok yüksek olan Bağ-Kur primlerini ödemekte maddi olarak büyük güçlükler çektiklerini söyleyerek yardım istedi. " Son aylarda iki kez üst üste prim faizlerine ve kamu alacaklarına gelen aflar ve yürürlüğe giren yapılandırmalar esnafın prim borçlarına her hangi bir fayda sağlayamadı" diyen Başkan Karaca, açıklamalarına şöyle devam etti:  " Ekonomik sıkıntı çeken kesimlerin en başında küçük esnaf ve sanatkar geliyor.

"BAĞ-KUR’LU SAYISI BİR  YILDA YAKLAŞIK 650 BİN AZALMIŞ"

Sayıları hızla azalan esnaf ve sanatkâr çok yüksek olan Bağ-Kur primlerini ödemekte maddi olarak büyük güçlükler çekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Bağ-Kur’lu sayısı bir  yılda yaklaşık 650 bin azalmış. Alınan son verilere göre de Bağ-Kur’a borcu bulunan esnaf ve sanatkâr sayısı yaklaşık 1.500.000 civarında. Mevzuata göre 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf ve sanatkâr sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Gerek primlerin aşırı yüksekliği, gerekse pandemi yasak ve önlemleri nedeniyle aylarca iş yapamadan kapalı kalan binlerce esnaf ve sanatkâr işyerini kapatarak ya işçi oldu ya da ticari hayattan tamamen çekildi.

"PRİM BORÇLARINA HER HANGİ BİR FAYDA SAĞLAYAMADI"

SGK ve Bağ-Kur verileri incelendiğinde bu tablo net olarak ortaya çıkacaktır. Son aylarda iki kez üst üste prim faizlerine ve kamu alacaklarına gelen aflar ve yürürlüğe giren yapılandırmalar esnafın prim borçlarına her hangi bir fayda sağlayamadı. Çünkü çıkarılan aflardan yararlanıp borçlarını taksitlendirenlerin önemli bir bölümü de taksitlerini düzenli ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozuluyor."