Başkan Karaca'dan Dolar tepkisi

Dolar artışı, Erzurum'da ki matbaacı ve kırtasiyesi esnafını da mağdur etti. Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, işlerin durma noktasına geldiğini açıkladı.

Tarih: 25.11.2021 18:36
Başkan Karaca

Sinan AYDIN

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, ''Kâğıt ve kartonda tamamen dışa bağımlıyız. Dolar/TL kurundaki sert dalgalanma matbaacılık sektörünü de vurdu'' açıklamasını yaptı. Dolar artışının mağdurları arasında yer alan matbaacı ve kırtasiyesi esnafı adına konuşan Başkan Hikmet Karaca, '' Dolar/TL kurundaki sert dalgalanma matbaacılık sektörünü de vurdu. Girdilerinin büyük çoğunlukla ithal kalemlerden oluşan matbaacılık sektörü, uzun yıllardır döviz kurlarındaki aşırı artış nedeniyle büyük maliyet artışına katlanıyordu. Son olarak dövizdeki sert artışlar sektördeki ticari faaliyeti de durma noktasına getirdi.Türkiye’de 1936’da kurulan ve 2005 yılına kadar aralıksız kâğıt üretiminin yapıldığı SEKA Kâğıt Fabrikalarının özelleştirilip, ardından da kapatılmasından sonra kağıt ve kartonda tamamen dışa bağımlı hale geldik'' dedi.

''İŞLERİMİZ TAMAMEN DURMA NOKTASINA GELDİ''

Başkan Karaca, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Türkiye’de kâğıt ham maddesinin ara mamulü olan selülozda da %100 dışa bağımlı hale geldik. Kağıdın yanında, matbaa mürekkepleri, yardımcı kimyasallar ve nakliye gibi kalemler de dövizdeki artışlardan doğrudan etkileniyor.  Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu, kağıdın döviz bazında kaça satılacağını yüzde kaç zamlanacağını bilemiyor. Çünkü kağıt toptancıları da vadeli ve çekli satışları durdurmuş vaziyette. Matbaacılık sektöründe işlerimizin yüzde elliye yakınını fatura, irsaliye ve diğer resmi evraklar oluşturuyordu. Vergi mükellefleri zorunlu olarak E Fatura ve E Arşive geçirilince o işler de tamamen elimizden gitti. Gerek yasalardaki değişiklikler, gerekse dövizin aşırı yükselmesi işlerimizi tamamen durma noktasına getirdi. Kağıdın ne kadar zamlanacağı, nerede duracağı henüz belli değil. Çünkü merkez bankasının bile ön göremediği bu döviz artışının nerelere gideceği yönündeki belirsizlik hala devam ediyor…''