BAŞKAN KULANŞİ’DEN KINAMA         

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Ömer Faruk Kulanşi, sağlıkta şiddeti durdurmak için ağır yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarih: 08.10.2023 18:01
BAŞKAN KULANŞİ’DEN KINAMA          

www.erzurumgunabakis.com/ İhsan Kumru 

Kulanşi,” Son zamanlarda sağlık çalışanlarına şiddet yine her geçen gün artmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için sağlıkta şiddeti durdurmak için ağır yaptırımların hayata geçirilmesi gerekir.  Türkiye’de sağlıkta şiddet çözülmesi gereken temel meselelerden biridir. Bugün artık sağlık çalışanları can güvenliklerinden yoksun bir şekilde hizmet üretmektedirler. Herkes evine akşam sağ salim gidebileceğinden endişelidir. Buna dur demek için sağlıkta şiddete acil çözümler ve ağır yaptırımlar gereklidir. Çünkü sağlıkta şiddetin durmak bir yana artarak devam etmesindeki en önemli neden etkin ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçmemesidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların bu işin sonunun tutuklu yargılanmak olduğunu görmelidir. Devletin ceza sistemi ve uygulayıcıları bunu hissettirmelidir. Bunun yanı sıra şiddetin bir tedavi biçimi olarak algısı yıkılmalı, şiddet uygulayanların acil haller dışında kamu sağlık hizmetlerinden belli bir ücret karşılığı yararlandırılması getirilerek bu durum tersine çevrilmelidir. Yani kişi sağlık çalışanına şiddet uyguladığında belli bir süre ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanamayacağını bilmelidir. Şiddetin kendisine bir fatura çıkaracağını anlamalıdır.”

Çözüm istiyorlar 

Bizim önerimiz sağlık hizmeti veren birimlerin ve yerlerin hiçbir ayrım gözetilmeden Sıfır Toleranslı Alan olarak tanımlanmasıdır.  Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır ve bu suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de bulunmaz.  Para cezasına çevrilme veya hafifletici sebepler göz önüne alınmayarak cezalar net bir biçimde verilir. Böyle bir alan tanımlaması ile eminiz ki sağlık kurum ve kuruluşları daha güvenli yerler haline geleceklerdir.  Bu konuda sendika olarak teklifimizi Sağlık Bakanlığı TBMM ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere tüm yetkili mercilere gönderdik. Sağlıkta şiddet konusunda da bu tarz çözümlerin faydalı olacağına inanıyoruz. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Artık toplantılardan, hazırlanan raporlardan, yayınlanan kınama mesajlarından usandık. Çözüm istiyoruz çözüm.”