BAŞKAN ŞAŞİ ”SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ.”

Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği Başkanı Yahya Şaşi, “ Biz seçimden seçime hatırlanmak istemiyoruz. “

Tarih: 08.05.2023 18:35
BAŞKAN ŞAŞİ ”SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ.”

www.erzurumgünebakıs.com İhsan KUMRU

Zihinsel Engelliler çocukların birçoğu bedensel engelli oldukları için evden çıkamadıklarını ifade eden Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği Başkanı Yahya Şaşi, Gelir testleri yüksek olduğu için bakım aylığı alamayan engellilerin olduğunu söyledi.

Şaşi,” Zihinsel Engelliler çocuklarımızın birçoğu evde kalıyor dışarı çıkamıyor. Ben iki çocuk babasıyım benim çocuklarım yürüyemiyor. Ben onlara iyi bir hayat sunabiliyorum anacak öyle aileler var ki engelli çocuklarına bakamıyor.  Devletimiz verdiği bakım aylığı alamayanlar var. Öyle aileler var ki bu bakım aylığından faydalanamıyorlar. Gelir testleri yüksek olduğu için birçok engelli çocuklarımız var. Biz diyoruz ki bedensel engelli olan çocuklarımızın evden çıkaralım onlarda engelli olmayan çocuklar gibi dışarı çıkabilsin oyun oynayabilsin.”

ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE GÖREV ALACAK DENEYİMLİ KADRO OLUŞTURULMASI

Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler kamu eliyle ve kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılması gerektiğini belirten Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği Başkanı Yahya Şaşi, gerek eğitim merkezleri ve eğitim programları, gerek engellilerin eğitiminde görev alacak deneyimli kadro oluşturulmasına dair politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekmesi gerektiğini dile getirdi.

Şaşi,” Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler kamu eliyle ve kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılmalıdır. Gerek eğitim merkezleri ve eğitim programları, gerek engellilerin eğitiminde görev alacak deneyimli kadro oluşturulmasına dair politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekmektedir. Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama halidir. Bu tanım aynı zamanda herhangi bir engeli olmayan herkesin aynı zamanda potansiyel birer engelli adayı olduğunu ifade etmektedir. Engelliler, ülkemizde ayrımcılık ve engellemelerle, her geçen gün başkaları ile eşit temelde toplumda yer almalarına engel olan sorunlarla karşı karşıyadır. Eğitim sistemine dâhil olma, toplulukta yaşama, özgürce hareket etme, spor ve kültürel faaliyetlere katılma gibi herkesin eşit haklara sahip olması gereken konular ile ilgili ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler kamu eliyle ve kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılmalıdır. Gerek eğitim merkezleri ve eğitim programları, gerek engellilerin eğitiminde görev alacak deneyimli kadro oluşturulmasına dair politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekmektedir. Engellilerin her türlü kamusal haktan eşit şekilde yararlanması için gerekli olan düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Özel eğitime bütçeden yeterli kaynak sağlanmalı, kamuya ait özel eğitim kurumları ve okullarının sayısı artırılmalıdır. Engellilerin eğitimi ile ilgili olarak tam donanımlı okul ve sınıflar kurulmalı, bu alanda uzman personel çalıştırılmalı, tüm bölgelere ve yurttaşlara eşit ve dengeli bir eğitim hizmeti olarak sunulmalıdır. Özel eğitime muhtaç çocuklar için yeterli sayıda öğretmen, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman ve yardımcı hizmet personeli kadrosu açılmalı, bu personel her yıl hizmet içi eğitimden geçirilmelidir. Engelli bireyler engel tanısı konduktan sonra yaşam boyu özel eğitim sürecine dâhil edilmelidir. Eğitimlerine özel eğitim sınıflarında bu eğitimi veren öğretmenler ile devamı etmeleri sağlanmalıdır. Özel eğitim sınıflarında da grup eğitiminin yanında bireysel eğitim verilebilmelidir. Yollar, binalar, toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı, toplum engellilere nasıl davranacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Engellilerin lehine, onların talepleri doğrultusunda bir yasal düzenleme yapılmalıdır.”