BAŞKAN TAMCAHAN’DAN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

Türk Harb iş sendikası Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Murat Tamcahan, asgari ücret konusuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Tarih: 29.11.2023 16:51
BAŞKAN TAMCAHAN’DAN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Asgari ücret konusunda beklentileri karşılayacak bir rakamın tespit edilip açıklanması gerektiğini ifade eden Türk Harb iş sendikası Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Murat Tamcahan, asgari ücretli çalışan işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret  ile mümkün olacağını söyledi.

Tamcahan,” Türkiye'nin gerçekleri ortada ama işletmelerin de sorunlarını dikkate almak lazım. Buna göre ortaklaşa bir rakamın, beklentileri karşılayacak bir rakamın tespit edilip açıklanması lazım. Hükümetin, asgari ücretle işçi çalıştıran işletmeler ve toplu sözleşmenin uygulandığı işletmeler olmak üzere ayırarak bir değerlendirme yapması lazım. Vergi indirimi ve sigorta primi gibi konularda toplu sözleşmeli çalışanların olduğu işletmelere destek olması lazım. Tabii işverenlere de devletin ayrıca destek olması lazım.”

“İnsana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesi gerekir”

“Bu yönüyle asgari ücret, insanın yaşaması ve varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan asgari gelir kaynağıdır. İşçinin ve ailesinin yalnızca geçimini temin eden ücret, insanca yaşamaya yeterli bir ücret değildir. Hâlbuki işçinin insanca yaşaması için yeterli ücrete sahip olması gerekir. Ekonomide yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesi gereği ortak düşüncemizdir. Vergilerle ilgili düzenleme yaparak, üretimde kullanılan enerjiden vergi almayarak, çeşitli teşviklerle, faizsiz uygun ödemeli kredilerle hatta geri ödemesiz hibelerle işvereni de sanayiciyi de üreticiyi de devletin desteklemesi ama bir yandan da milyonlarca asgari ücretliyi çoluğuyla, çocuğuyla perişan etmeden insan onuruna yaraşır bir hayatı sürdürmesi için bu maaşın verilmesi gerektiğine inanıyoruz.”