BAT PAZARI ESNAFI ZOR DURUMDA

Ekonomik durgunluk Bat Pazarı çarşı esnafını zor durumda bıraktı. Vatandaş çarşılara uğramazken esnaf iş yapamamaktan şikâyetçi.

Tarih: 06.03.2024 09:51
BAT PAZARI ESNAFI ZOR DURUMDA

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

 Esnaf işsizlikten, vatandaş ise gıda ürünlerindeki artıştan şikâyetçi. Günden güne artan maliyetler,   gelen zamlar nedeniyle büyük bir geçim sıkıntısı yaşıyor. 

Yıllardan beri çarşının durgun olduğunu ifade eden Bat Pazarı çarşı esnafı,  sürekli olarak dile getirdiklerini söylediler. 

Bat Pazarı çarşı esnafı,”   Bir şehrin çarşıları o şehrin tarihidir, kültürüdür. Biz bu tezi yaklaşık üç yıldır sesli bir şekilde ifade ediyoruz.Ben, sattığımı yerine koyamıyorum. İnsanlar fiyat sorup geçiyor sadece. Günümüzde artık böyle oldu. İnsanlar alamıyor, alım gücü düşük olduğu için. Eskisi gibi işlerimiz yok. Giderlerimiz çoğaldı.   Umarım her şey çok daha güzel olacaktır. Elektrik olsun, kira olsun, işçi gideri olsun, her şey arttı. Yüzde 50 arttı. Zaten sattığımızı yerine koyamıyoruz. Esnaf olarak gerçekten çok zor durumdayız. Yani çok zor durumdayız. Bazen bir ürünü alıyoruz, satmasak daha karlıyız. Biz de kararsız kalıyoruz. Malı satarsak zarar ediyoruz. Satmasak bu sefer kartlarımızı ödeyemiyoruz, kredilerimizi ödeyemiyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz, elektrik faturamızı ödeyemiyoruz. Esnaf kar mı ediyor, zarar mı ediyor belli değil. Hatta bizim bulunduğumuz şu çarşı merkezinde bir ay içerisinde 3-4 tane dükkân kapandı. İşsiz millet. Yakıt giderleri çok çok yüksek.  Bazen esnaf komşularımın gerçekten akşam siftah yapmadan eve gittiklerini biliyorum. Üzülüyoruz, elimizden de bir şey gelmiyor. Bu işin temel noktasına gelirsek, gelen zamlardan dolayı, nakliye zamlarından dolayı sürekli her şeye, gıdaya zam geliyor. Öyle olursa sadece esnaf değil, gelen müşteriler de perişan. Biz, sattığımız malı yerine koyamıyoruz. Bugünkü kar oranıyla sattığımız malı, gidip karımızla beraber toptancıdan geri alıyoruz. Yani biz, arada hiçbir şey kazanmamış oluyoruz. Bu sonuç nereye varır, onu biz tam olarak bilmiyoruz. Yetkililerden buna bir çare bulmalarını istiyoruz. Her şeye anlık zam geliyor. Akşam gidiyorsun, sabah geliyorsun; aldığın malın fiyatı değişmiş. Her şey farklı olmuş. Bu nereye kadar gidecek belli değil. Vatandaşın da hali perişan, esnafın da hali perişan. Yani bugün şu çevreyi gezin. Bütün esnafa bakın. Yani bir tanesi diyemez ki ‘ben para kazandım, akşam evime ekmek götürdüm’. Şu an herkes cepten yiyor, geriye dönük ufak birikmişi varsa. O da bitti bitecek yani. O noktaya geldi herkes. Yani bu zamların bir an evvel ya geri çekilmesi lazım ya destek sağlanması lazım. Çünkü sokakları gezdiğiniz zaman zaten görüyorsunuz. Mutlu olan bir tane insan bulamazsınız. Zor durumdayız, geçinemiyoruz.”