Batı Afrika ülkeleri sınırlarını kapadı

Nijer’de gerçekleşen darbeye Batı Afrika ülkeleri ve Fransa’dan tepkiler geldi. Darbe destekçileri Fransız Büyükelçiliğinin duvarlarına Rusya ve Nijer bayrakları yerleştirdi.

Tarih: 31.07.2023 15:57
Batı Afrika ülkeleri sınırlarını kapadı

Nijer'in cumhurbaşkanlığı muhafız alayı, demokratik yollarla seçilmiş lideri Muhammed Bazum'u alıkoyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Batı Afrika ülkeleri durumu değerlendirmek için bir araya geldi. Darbecilere anayasal düzene geri dönülmesi için bir hafta süre verildi.

Batı Afrika ülkeleri ekonomik topluluğu Ecowas Nijer'e karşı alınacak önlemleri de duyurdu. Cunta hükümetinin iktidarı sırasında Nijer ile sınırlar kapatıldı. Batı Afrika ve Avrupa ülkelerinden gelen tepkilerin yanı sıra Nijer’de darbe yanlıları sokağa çıktı.

Fransız Büyükelçiliğinin önünde toplanan darbe yanlıları, Rusya bayraklarıyla Vladimir Putin tezahüratları yaptı. Fransız büyükelçiliğine saldıran protestocular duvarlara Nijer ve Rusya bayrakları yerleştirildi.

Yaşanan olayların ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Fransız diplomatlara, vatandaşlara veya Fransa çıkarlarına karşı bir saldırıya anında ve kararlı bir şekilde müdahale edilecektir" ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ