BAYATLAMAYAN KÜLTÜR

Erzurum kültüründe ayrı bir yere sahip olan, özünü kaybetmeyen ve kendine has tandırlarda odun ateşinde pişirilen ekmeklerin tanesi 3 TL’den satışa sunuluyor.

Tarih: 25.08.2023 20:10
BAYATLAMAYAN KÜLTÜR

wwww.erzurumgunebakıs.com/ Halil İbrahim Aktaş

Birçok ekmek çeşidinin olduğu halde özellikle tercih edilen tandır ekmeklerinin sırrı nedir diye sorduğumuz, lavaş ekmeği üreticisi Köksal Er, “Meşakkati diğer ekmeklere göre çok fazla oluyor” ifadelerini kullandı. 
Er," Tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri maya kullanılmaması ve sadece unla tuz kullanılarak özel olarak hazırlanan tandırlarda pişirilmesiyle alakalı.  Yine bunun yanında ince olmasından kaynaklı et ve türevi yemeklerin yanında katkı maddesi olmadığı için, lezzet olarak bütünleşiyor ve tercih edilme nedeni oluyor. Aynı şekilde dışarda olup da tadını bilenler geldikleri zaman gerek tüketmek adına gerekse toptan alıp götürerek gittiği yerde tüketmek adına çok fazla tercih ediyor. Meşakkati diğer ekmeklere göre çok fazla oluyor çünkü yoğurulması, künde sarılması, lavaşının açılması, tek tek tandıra verilmesi bakımından tek tek uğraş isteyen bir durumu meydana getiriyor. Harcadığımız emeğin karşılığını almamanın yanında kazancımızın da az olması bizleri olumsuz anlamda etkilerken vatandaş etkilenmesin diye gelen zamlardan sonra bariz bir artış yapılmadı. 2 buçuk TL’den 3 TL oldu ama bugün tandır ekmeğinin tanesini 3 TL’den satıyorken unun çuvalı 650 TL oldu. Sadece başlı başına günü kurtarabiliyoruz diyebilirim.”