Beker, besicileri uyardı

Veteriner Hekim Turhan Beker, bahar mevsiminde hayvanları ahırlardan çıkarmadan önce bazı önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, üreticinin zarara uğramaması için önerilerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Beker, besicileri uyardı

 

Muhammed cOŞKUN

Havaların ısınmasıyla beraber özellikle büyükbaş hayvanlar meralara çıkmaya hazırlanıyor. Ahırlardan, kapalı ortamdan meralara giden, orada yaşamaya başlayan hayvanlarda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar, üreticinin kazancını belirliyor. Veteriner Hekim Turhan Beker, hayvanların ahırdan çıkmadan önce bazı aşıların yapılması gerektiğini vurguladı.

Özellikle parazitlere karşı hayvanların aşılanması gerektiğini vurgulayan Beker, ?İlimizde artık havalar ısınmaya başladı. Bütün bir kış ahırlarda yaşayan hayvanlar artık yavaş yavaş meralara çıkmaya başlayacaktır. Uzun süre ahırlarda kalan ve kuru gıda ile beslenen hayvanlar biranda mera ortamında taze otla karşılaşması mera hastalıklarına sebep olabilir. Özelliklede bazı mikroorganizmaların çeşitleri öldürücü olabilir. Bunun için öncelikle koruyucu olarak karma mera aşılarının biran önce yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yayla mevsiminin yaklaşmasından dolayı yakında hayvan hareketliliği başlayacaktır. Bu da özellikle Şap hastalığına için ciddi bir altyapıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerinin yürüttüğü şap hastalığı ile mücadele kapsamındaki aşılamaların yaptırılması gerekmektedir. Yeni doğan ve devlet desteği alan buzağıların yaşayacağı yerlere özel önem verilmesi gerekmektedir. Bu aşamada kalacağı yerin temizliği, yiyeceği otun kalitesi özel önem gerektirir.? dedi.

AHIRLARI HAVALANDIRIN

Boş kalan ahırların temizlenip havalandırması gerektiğini hatırlatan Beker, ?Meralara giden hayvanlardan sonra ahırlar boşalacaktır. Ancak uzun süreden beri içerisi kapalı kalmasından dolayı bakteri olarak tehlikeli bir yer haline gelmiş olacaktır. Bu nedenle boşalan ahırların mutlaka temizlenmesi, havalandırılması ve ilaçlanması gerekmektedir. Hayvanların tekrar ahırlara dönem vakitlerine hazır hale getirilmesi gerekmektedir.? diye konuştu.

KORUYUCU HEKİMLİK ÖNEMLİ

Koruyucu hekimliğin önemine vurgu yapan Beker, ?Hayvancılığın temeli koruyucu hekimliktir. Bu nedenle sanki hayvan yarın hastalanacakmış gibi tedbir alınması hastalıklara karşı hazırda olunması gerekir. Hayvanlarınız hasta olmadan önce tedbir alınması gerekiyor. Şap, yanıkara, şarbon, sığır çiçeği brusella hastalıklarına karşı mutlaka önceden aşı yapılmalıdır. Küçükbaş hayvanlar içinde şap, çiçek, brusella ve mera hastalıklarına karşı mutlaka aşılanması gerekmektedir.? şeklinde konuştu.