'Berard metodu hem sağ hem de sol beyni çalıştırır'

Berard metodu (İşitsel Algı Gelişimi) yirmi gün günde otuz beş dakika özel modüle edilmiş bir müziği kulaklıkla dinleterek zihnin aktif çalışmasını sağlıyor.

Tarih: 22.05.2023 09:58

Günebakış/ Muhammet YILMAZ

Kişide konuşma sorununun, odaklanmanın, hiperaktifliğin, öğrenme güçlüklerinin, kaygının ve özgüven eksikliği ile mücadele ettiği bireylerde, tek başına çözüm bulamadıkları yerlerde metodun imdadına yetiştiğini belirten İşitsel Algı Eğitimi Uzmanı Ayşenur Badıllı Solak, Berard metodunun etkileri kalıcı olduğunu hem sağ hem de sol beyni çalıştırdığını söyledi. Solak ,’’Berard metodu, (İşitsel Algı Gelişimi) Dünya’da 1960’dan bu yana kullanılan bilimsel bir sistemdir. Bilimsel çalışmalar söz konusudur. Hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Amacı öğrenme kulağı olan sağ kulakla bilgi işleme merkezi olan sol zihin ile arasındaki bağlantıyı yenilemek ve zihindeki noktalara uyarı göndererek bu noktaların aktif olarak çalışmasını sağlamaktır. Temeli tamamen teknik bir iştir. Berard metodu yirmi gün günde otuz beş dakika özel modüle edilmiş bir müziği kulaklıkla dinleterek olur. Bozuk müzik dediğimiz bu müzik iniş çıkışlarıyla kulak kaslarını güçlendirir. İşitmeyi dinlemeye dönüştürür.  Sağ kulaktan sol zihindeki noktalara ulaşarak da sinir uçlarının iletimini artırır. Nöronlar arası iletişimin en yüksek seviyeye çıkmasını sağlar. Etkileri altı ay sonra tamamen görülür. Yirmi günlük berard eğitimi bittikten sonra takip edilerek ilk test ile son test arasındaki farkla nereden nereye geldiğini ölçüyoruz. Berard metodunun etkileri kalıcıdır.  Hem sağ hem de sol beyni çalıştırır. Böylelikle kişide konuşma sorunu, yabancı dil öğrenme problemi, odaklanma, hiperaktiflik, öğrenme güçlükleri ya da iş stresi, kaygı ve özgüven eksikliği gibi kişilerin mücadele ettiği ve tek başına çözüm bulamadıkları yerlerde Berard onların imdadına yetişiyor. Dikkat dağınıklığının henüz tam kaynağı bilinmiyor. Doğuştan da yani genetik faktörlerle aktarılmış olabilir. Bu daha çok ağırlıklıdır. Ya da çevresel faktörlerle var olan potansiyel uyanmış olabilir. Örnek verecek olursak yanlış beslenme, çevresel faktörler hava kirliği çok fazla uyaranlara maruz kalınması televizyon, tablet gibi uyaranlara maruz kalınması bunun altta yatan sebeplerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yüzden dikkat dağınıklığı şu şu sebeplerdendir diyemiyoruz. Bu dünya genelinde böyle ama çözüm yolları var. Tıbbi tedavi ayrı bir yerde ama Berard metodu ayrı bir yerde çünkü berard bir takviyedir. Özel ders özel eğitim herhangi bir yolun başındayken dönemece geldiğinde alındığında bu işi kolaylıkla başarıyla atlatmasını sağlar. Her bireyin özellikle üç yaş üstü her bireyin alması gerektiğini düşünüyoruz. Çocuklar demeyelim bir kategorize olur. Üç yaş üstü her birey için uygundur.’’

ALZHEİMER HASTALIĞINI BERARD METOTU ÖTELİYOR 

Trafik kazalarının birçoğu dikkat eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden İşitsel Algı Eğitimi Uzmanı Ayşenur Badıllı Solak, Alzheimer hastalığını berard metotu ötelendiğini dile getirdi. Berard metodunun yetmiş yaşındaki bireylerde uygulandığını belirten İşitsel Algı Eğitimi Uzmanı Ayşenur Badıllı Solak, söyledi. Solak,“ Akademik ve sosyal ilişkilerini arttırmak isteyen her birey merkezimizde birçok fayda buluyor. Bu sorunların sorun olmaktan çıkarıp çözüme ulaştıran bir metot haline geldi. Beyin fonksiyonlarını artırmak için Alzheimer karşı bazı önlemler alınıyor. Alzheimer hastalığını berard metotu ötelediği görülüyor. Ya da unutkanlığı giderir. Bununla beraber gençlerde sınavlara giriyorlarsa sınav kaygısı, özgüven eksikliği varsa bunlar berard metodu ile yolunu girer.  Akademik anlamda okula devam eden yetişkin ve çocuklarda da akademik başarıyı artırır. Öğrenilen bilginin kalıcı hale gelmesini sağlar.  Ders çalışma süresinin verimliliğini artırır. Ders çalıştığında kişi unutuyorsa bunu kalıcı hafızaya alamıyorsa bu gibi problemlerinde artık önünü kesmiş olur. Bu metodun etkileri de uzun olduğu için kişiye fayda sağlar. Biz bu metodu 2012’den bu yana uyguluyoruz. Dünyada aslında 1960’dan bu yana uygulanan bir sistemdir. Trafik kazalarının birçoğu dikkat eksikliğinden olur. Kişiler uzun süre dikkatlerini veremezler ve yüksek hızda kazalar daha çok meydana gelir. Bunun dışında okuduğunu anlayamaz dikkat dağınıklığı olduğunda ya da bir konuşmayı düzenli sürdüremez, öncelikle diremez. Çocuk mesela masada oturup ders çalışması gerekir oradaki en ufak bir silgi tozu bile dikkatini dağıtıyor masadan ayrılmasına ve dikkatinin bozulmasına neden olur. Öğretmenlerin ve velilerin işini kolaylaştıran hem akademik hem sosyal anlamda geliştiren Berard işitsel algı sistemidir. Tabi metotlarımız sadece bununla kalmıyor.  Çocukların sınav kaygısını tek seansta çözüyoruz. Tek seansta sınav kaygısı tarihe karışıyor.  Onunla beraber koçluk yaparak önümüzdeki ders çalışma planlarını düzenliyoruz. Eğitim hayatını kolaylaştıracak çocuklara ve gençlere yol arkadaşlığı yapıyoruz. Bu anlamda da akademik ve sosyal ilişkileri artırmak isteyen her bireyin bu metotla birçok fayda bulduğu ve bu sorunların sorun olmaktan çıkarıp çözüme ulaşan bir merkez işletiyoruz. ‘’ dedi.