BESİ HAYVANCILIĞI NE DURUMDA?

Erzurum’da besicilik para kazandırıyor mu?

Tarih: 19.08.2023 16:41
BESİ HAYVANCILIĞI NE DURUMDA?

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl 

Erzurum Hancı, Besici ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Sabahattin Bingöl, Erzurum’da 90’lar ve 2000’li yılların başında bütün ilçe ve köylerde besi hayvancılığı yapıldığını vatandaşların hayvanlarını kesime götürdüğünde yoğunluktan 30 40 gün sonraya ancak gün alabildiklerini belirtti. Bingöl, Erzurum’da artık kimsenin Besi hayvancılığı yapmadığını maliyetlerden dolayı insanların 9. ayın 15’inde hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını söyledi

Sabahattin Bingöl, “1990’larda veya 2000’lerde Horasan, Hınıs Ovası, Pasinler, Erzurum Ovası, Aziziye, Erzurum Ovası tıklım tıklım hayvan besliyordu. Şu anda bir tek Tuzcu Mahallesi hayvan besliyor buranın dışında da başka hiçbir yerde besi hayvancılığı yapılmıyor. Yağan gibi küçük bir köyde yılda 2 bin tane besi danası çıkıyordu. Eskiden, Et ve Balık Kurumu’nda sıra bulunmuyordu, kesim için 30 40 gün sonraya gün veriliyordu. Şu anda şöyle bir durum var. Yem 400 TL, sonrasında mazot nerelere çıktı? Bu seneden sonra artık besicilik iyice biter. Niye? Şimdi bugün Erzurum’a şart olan hayvan pazarını sağ olsun Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen bize güzel bir hayvan pazarı yaptı. Biz kendisine çok çok teşekkür ederiz. Yani gerçekten Erzurum’da 20-30 yıl önceki gibi hayvan sayısı şu anda olsaydı, Erzurum Hayvan Pazarı’nda bulunan hayvan sayısının değerini belki deeski para ile tabir edersek katrilyon ile telaffuz edecektik. Sağ olsun Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e bu konuda çok çok teşekkür ederim. Şu an için besici günden güne geriye gidiyor, çünkü bir yemin çuvalı 400 TL oldu. Bir tane Montofon (Brown Swiss) sığırı ya da Kırmızı Alaca (Simental) 3 günde bir çuval yem yiyor. Simental hayvanın günlük masrafı 250 TL. Besici bu hayvanı besiye koysa ne kazanacak besici? Evvelden bak ben demin de bahsettim Hınıs Ovası, Pasinler, Horasan, Erzurum Ovası, Aziziye, Aşkale tıklım tıklım besicilik yapıyordu. Ancak şu anda her şey bitmiş, hayvancılık günden güne geriye gidiyor. Erzurum’da besici hayvanını 9. ayın 15’ine kadar danasını beklettirmiyor, çünkü besicinin borcu var mazot, arpa, buğdaya ödeme yapmak zorundalar. 9. ayın 15’i olduysa Erzurum’da besici danasını satmak zorunda kalıyor. Erzurum bu şekilde besicilikten kazanç göremez. Niye? Batı’dan gelip hayvanları alır götürüyorlar. Batı parayı kazanıyor. Erzurum’da para kazanma gibi bir durum yok. Şu anda Erzurum durumu böyledir.” 

“Sayın Başkanımıza çok çok teşekkür ettik. O gün kendisine gittim. Eski hayvan pazarının oralarda eskiden birçok mezbahanın olduğu söylendi. Eski hayvan pazarı yıkıldıktan sonra Erzurum’da Et ve Süt Kurumu’nun mezbahası ve Organize Sanayi’de bulunan özel bir mezbahanın dışında Erzurum’da mezbaha kalmadığını belirtti. O özel mezbaha da kapasite olarak küçük bir mezbahane, orası da Erzurum’a cevap verebilecek büyüklükte değil. Sayın Başkan’ıma o gün gittim sağ olsun beni kırmadı. Erzurum’da mezbaha yapımına “Hemen başlayacağız.” dedi. Besici Karayazı’dan hayvan pazarına hayvanını getiriyor ancak hayvan pazarında mezbaha olmadığı için besici hayvan pazarından bir daha 250 300 TL verip hayvanını kesim için Aziziye’deki Et ve Süt Kurumu’nun tesislerine götürüyor. Yani biz bu durumu başkanın kendisine arz ettik. Sağ olsun başkan da bizi kırmadı. Mezbaha yapımı noktasında biz Sayın Başkan’a çok teşekkür ederiz. Keşke Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen çok daha önceden Erzurum’da belediye başkanı olmuş olsaydı. 9. ayın 15’inde hayvan satılırsa bu memleketin hali ne olacak? Erzurum’da 9. ayın 15’inde dana satılıyor. Daha sonra belediye mezbahanesi olsa, personeli, cihazı kendisine ait olmalıdır. Dün Kasaplar Odası Başkanı ile görüştüm. Kasaplar Odası Başkanı “bize günlük fiyat çıkarıyorlar.” dedi, o şu andaki var olan özel mezbahanedeki durumu söylüyor. Erzurum’da bir Et ve Süt Kurumu’na ait mezbaha var bir de küçük çaplı bir özel mezbaha var. Benim bildiğim kadarıyla hayvancılık günden güne geriye gidiyor, ileriye gitmiyor.”