Bilardo centilmenlik sporu

Bilardo, fiziğin, geometrinin, psikolojinin, matematiğin birleştiği tek spor dalıdır.

Tarih: 01.10.2023 17:07 Güncelleme: 01.10.2023 17:21
Bilardo centilmenlik sporu

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Bu sporun birçok alanda faydaları olduğunu ifade eden  Türkiye Bilardo Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Fatih Ünlü, Bilardonun centilmenlik sporu olduğunu söyledi.

Ünlü,” Diğer sporlara göre bilardo tesisinin yapılması çok maliyetli değil. Şu an yer bulamadığımız için bilardo masaları çünkü çok geniş bir alan kapladığı için öyle bir sıkıntımız var. Bilardo, fiziğin, geometrinin, psikolojinin, matematiğin birleştiği tek spor. Bilardo tam bir centilmenlik sporudur. Bu sporun birçok alanda faydaları var. Son yapılan araştırmalarda, bilardo oynayan sporcuların Alzheimer’a yakalanma riskinin diğer insanlara göre çok daha düşük bir oran taşıdığı tespit edilmiş. Bilardo bütün sporlardaki psikolojiyi, mantığı birleştirebilen tek spor. Dünya’da, bütün branşlarda hani bir  voleybolda yakaladık biz bir ivme, kadın voleybolunda fakat yıllardır değinilmeyen şu var. Türkiye bilardoda dünyada 2. sırada yer alıyor. Çok büyük şampiyonlar yetiştirdik. Ülkede çok büyük değerler var. Bilardoda dünyanın en iyi 10 sporcusu içerisinde 6 Türk bilardocu var. Gençlerde, açık ara yıllardır Dünya Şampiyonu olan İstanbul’dan bir sporcumuz var. Kadınlar da aynı şekilde. Branş, branş bilardo da çok iyiyiz.  Hatta yurt dışına öyle transferle yapıldı ki, müthiş meblağlarda transferle oldu. Tabii Semih Saygıner gibi bir ustamız da var. Semih Saygıner bile Türkiye‘de para kazanamadığı için yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Semih Saygıner şu anda Milli Takım’dan ayrılmak zorunda kaldı. Semih Saygıner, başka bir ülkenin milli takımında yarışamaz. Biz de bilardo da şöyle bizim tabiri caizse fifamız, UMB’dir. UMB’den ayrı bilardoda dünyanın 1 numarası olan Kore’nin milli sporudur bilardo. Kore’de 100 metrede bir bilardo salonu vardır. Kore’de, bilardo okullarda mecburi derstir. Kore’nin bir numaralı spor olduğu için bir lig oluştu. UMB’ye karşı PBA kuruldu. Bu farklı bir federasyon olduğu için PBA, bu sporcular UMB’den çıkmak zorunda kaldılar. Semih Saygıner gibi sporcular UMB’den çıkıp PBA’ya girdiler. Bilardocular orada daha iyi kazanç olduğu için orada yarışıyorlar. Bu sefer PBA’da yarışan sporcular, Milli Takım’dan aforoz edildiler diyebiliriz.”

Bilardo, çok geniş çaplı bir branş

“Bilardo, çok geniş çaplı bir branştır. Türkiye’de futboldan sonra hemen hemen herkesin yapmış olduğu bir spordur. Bilardoda, 3 top, karambol, kadre, 8 top, 9 top, 10 top, 14+1 ve snooker şeklinde ayrı branşları var. Kategorilerimizde gençler, büyükler, veteranlar olmak üzere 3 farklı yaş kategorimiz bulunuyor. Snooker ayrı bir branş oldu. İngiltere Kraliyet Ailesi, snookera sahip çıktığı için kendine ait bir federasyonu oldu. İngiltere Kraliyet Ailesi’nin sahip çıkmasından dolayı en çok para kazandıran sporlardan birisi oldu. Türkiye, bilardoda bir derya, deniz konumunda, ancak her şey imkanlar doğrultusunda gerçekleşiyor. “