Bile bile zehir alıyoruz

Daha önceden birçok kez sahte kozmetik ürünlerinden dolayı yaşanan sıkıntıları görüp bilmemize rağmen hala sağlığımızı hiçe saymaya devam ediyoruz.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Bile bile zehir alıyoruz

Uzmanlar sahte kozmetik ürünlerinin sağlığı tehdit noktasında uyarılarda bulundu ve bulunmaya da devam ediyorlar. Kozmetik alırken ?önce sağlığınızı sonra güzelliğinizi düşünün´ diye uzmanları sadece dinlemekle yetiyoruz. Her geçen gün piyasadaki bir ürünün sahtesi çıkıyor. Sürekli sahte ürünlerden dolayı insanlar çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya geliyor. Bu rahatsızlıkların bazıları kısa bir tedavi ile kurtulabilirken, bazıları da kalıcı olabiliyor.

UCUZA BÜYÜK BOY SORUN

Özellikle son yıllarda daha sık duyduğumuz kozmetik ürün kaynaklı sağlık sorunlarına ortam sağlayan merdiven altı ürünler sigara kadar tehlikeli. Başta dış görünüşe büyük zarar veren sahte ürünler, güzelleştirmiyor. Aksine aynaya dahi bakamaz hale getiriyor. Geçen yıl Erzurum´da sahte bir kozmetik üründen dolayı yüzü tanınmaz hale gelen üniversiteli genç de söz konusu bu duruma örnek gösterebiliriz.

ONLAR SİZİ DEĞİL CEPLERİNİ DÜŞÜNÜYOR

Erzurum´da orijinal kozmetik ürün satışı yapan uzman Nuh Naci Başar, ne olduğu belli olmayan ürünlerin satın alınmaması konusunda uyarıda bulundu. En başta ucuz ve bilindik dışı markalara karşı daha çok dikkat olunması gerektiğini vurgulayan uzman Başar, bazı merdiven altı yerlerin, insanların sağlığından çok kendi ceplerini düşündüğünü ve bundan dolayı da bu tür sağlık sorunlarının gündeme geldiğine dikkat çekti.

FİYAT FARKI CEZBETMESİN

Birkaç fiyat farkından dolayı sağlığın risk altına sokulmaması gerektiğine değinen Başar, ?Çağımızın en büyük problemlerinden birisi sahte ürünler ve bunların uzuz fiyatlarla insanlara sunulmasıdır. Oyuncaktan giyime, gıdadan kozmetiğe kadar hemen hemen her şeyin bir hilesi yapılmış durumda. İnsanlarımızın da ekonomik durumları da ortada. Ucuz ürün gürünce ?Ben bunu almam´ diyemiyorlar. Fakat bu ucuz ve sahte ürünlerden dolayı daha fazla ekonomik ve zaman kayıpları var. Bunun farkına da iş işten geçtikten sonra varıyorlar. Özellikle kaybedilen sağlığı kazanmak için girdikleri tedavilerde psikolojik ve maddi kayıp daha büyük problem oluşturuyor.? dedi.

DİKKAT EDİN

Tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekmek isteyen Başar, ?Biraz önce söylediğimiz gibi piyasada her ürünün bir sahtesi var. Sahte ürünün özelliği kalitesiz maldan yapılması başta olmak üzere içine konulan malların ucuzuna kaçılması da ayrı bir problem. Burada ucuza katılan malzemeler de sıkıntı ya vaktinin geçmesi ya da tüketilen ürünün sıkıntılı olmasıdır. Bir parfümün içerisine diyelim ki iki farklı ürün de kullanılabiliyor. Bir tanesi ucuz diğeri pahalı. Ucuz olanın insan sağlığına zararı var diğerinin yok. Fakat ucuz olanın etkisi biraz daha fazla olabiliyor. İnsanlar sadece ucuz olmasından dolayı değil bu tür özelliklerine de kanabiliyorlar. Burada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlık kolay korunan bir şey değil. Güzel kokmak, güzel görünmekten önce orijinal halinizi korumayı bilmek gerekir. Kesinlikle kozmetik alanında bir ürün alırken ürünün ilk önce bilindik yerlerden alınması şart. Daha sonra aldığınız ürünün kutusunu incelemeniz lazım, Sağlık bakanlığı onayı var mı, markası ne? bunlar önemli şeyler.? diye konuştu.