Bina yöneticiliği külfet olmaktan çıkıyor

Site sakinleri için kanuna ve kurallara uygun çözümler geliştirirken apartman ve sitelerin genel işleyişini düzenleyen Bina ve Site yönetimi şirketleri sayesinde, Külfet olan bireysel bina yöneticiliği tarih oluyor.

Tarih: 17.02.2024 16:46
Bina yöneticiliği külfet olmaktan çıkıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Artan nüfusla şehirleşen hayatın gerektirdiği apartmanlaşma ve konut kavramlarının belirli bir planla yönetilmesiyle ortaya çıkan bina yöneticiliği, gönüllü olan vatandaşlar için birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiği için çoğu zaman bir külfet oluyordu. Ancak binaların düzenli ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayan Apartman ve bina yönetimi şirketleri bu duruma dur demek için, hukuki işlerin yürütülmesi, bakım ve onarım hizmetleri, mali işlerin takibi, güvenlik tedbirlerinin sağlanması, ortak alanların yönetimi olan görevleri üstlenerek, bireysel yöneticileri bu külfetten kurtarıyor. 

Şehrimizde de adını sıkça duyduğumuz Apartman ve Bina Yönetimi şirketleri, bina sorunlarına çözüm üretme, binaya dair temel konularda karar verme, giderlerin takibini yapma ve bunları belgelendirme işlemlerini yaparak hizmet sunarken, konu hakkında görüşlerini ifade eden Asil Bina ve Site yönetimi Şirket müdürü Mustafa İrfan Kurt ise, Profesyonel bina yönetim şirketlerinin apartman ve siteleri daha konforlu yerlere dönüşmesini sağlayan organizasyonlar olduğunu belirtti. 

Konuşmasına, bina yöneticiliği bireysel olarak yapıldığı zaman insanlara ciddi bir külfet oluyor” diyerek başlayan Kurt, bireysel yöneticiler apartman ve site sakinleriyle yönetmelik ve resmiyet olmadan muhatap oldukları için bir nevi komşuluk ilişkisine dayanıyor ve oluşan herhangi bir sorunda ahbaplık ilişki içiresinde çözülmeye çalışılıyor. Dolayısıyla oluşan bu samimiyet bir yerde suistimal ediliyor olsa da ortaya çıkan sorunlarda veya ortak ödemelerde yaşanan sorunlarda kişi komşusunu şikâyet edemiyor veya yönetici bina/site sakinlerini şikâyet edemiyor” diye konuştu. 

Bina ve site yönetim şirketlerinde böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Kurt, yöneticiliği şirketler tarafından yapılması resmi prosedür gerektirdiği için meydana gelen sorunda, apartmana ait ödemelerde ya da apartman için yapılacak olan herhangi bir çalışmada, herhangi bir hizmette, ısınmada, temizlikte ya da çatı gibi diğer demirbaş işlerinde üzerine düşeni yapmak zorundadır” söylemlerinde bulunurken, ayrıca bina içerisinde de her dairinin içinde oluşan sorunları da yine ev sahibinin arayıp belirtmesiyle şirket tarafından giderildiğini aktardı. 

Kurt, “durumu başka bir şekilde ifade edecek olursak, Erzurum’da öyle komşu var ki mesela 3-4 yıldır aidat, yakıt ya da binanın ortak giderlerini ödemiyor ve komşusu da onu icraya vermekten çekiniyor hani bir sıkıntı olmasın diye. Şirket yöneticiliğinde bu tarz durumlar söz konusu değil kurumsal bir firma olduğu için 75 günü aşan doğalgaz ödemesi ile demirbaş giderleri sistem üzerinden otomatik olarak hukuk servisine aktarılıyor. Hukuk servisi de bir nezaket araması yapıyor hani borçla ilgili bir icra açılacak bunla ilgili olarak ödeme yapıyor musunuz? yapmıyor musunuz? Diye telkinde bulunuyorlar o telkinlere binaen de vatandaş ya parasını ödüyor ya da ödemeyip icra açılıyor” diye konuştu.