Bir intihar 135 kişiyi etkiliyor

Erzurum Sağlık Müdürlüğü intiharla ilgili doğru bilinen yanlışları açıkladı!

Tarih: 01.01.0001 00:00
Bir intihar 135 kişiyi etkiliyor

-ÖZEL-

Dünya Ruh Sağlığı günü nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürlüğü, intihar vakaları ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Sinan AYDIN

 

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajta, intiharın önlenmesinin evrensel bir sorun olmaya devam ettiği belirtilirken, intiharların 20 ölüm sebebi arasında yer aldığı bilgisi de paylaşıldı. İntiharı önlemenin doğru zamanla mümkün olabildiğini belirten açıklamada, intiharın önlenmesi için yapılması gerekenler anlatılarak, intihar konusunda doğu bilinen yanlışlar açıklandı. Erzurum Sağlık Müdürlüğü´nün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, intihar vakaları ve yapılması gerekenlerle ilgili verdiği çok önemli bilgiler şöyle: ?? İntiharın önlenmesi evrensel bir sorun olmaya devam etmektedir! İntihar her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800.000´den fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil eder.

??HER BİR İNTİHAR YAKLAŞIK 135 KİŞİYİ ETKİLER´´

 

Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur.  İntiharı önlemek çoğu zaman mümkündür ve siz önlenmesi için kilit rol oynarsınız! Fark yaratabilirsiniz - toplumun bir üyesi olarak, bir çocuk olarak, bir ebeveyn olarak, bir arkadaş olarak, bir meslektaş veya bir komşu olarak. Konuyla ilgili farkındalık yaratabilir, intihar nedenleri ve intihar için uyarı işaretleri hakkında eğitim verebilir, topluluğunuzda sıkıntı çekenlere merhamet ve bakım gösterebilir, intihar davranışı ve zihinsel sağlık sorunları ile ilgili damgalanmayı sorgulayabilir ve kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

 

 

İNTİHAR HAKKINDAKİ GERÇEKLER!

 

YANLIŞ: Bir kişi kendini öldürmeyi gerçekten istiyorsa onu kimse engelleyemez.

DOĞRU: İntihar eden insanlar çoğunlukla ölmeyi değil, sahip oldukları hayatı yaşamak istememektedirler.   Amaç, yaşadıkları derin acıya son vermektir.

YANLIŞ:  Depresyondaki bir kişinin duygusal durumunda düzelme olursa intihar riski azalır.

DOĞRU: Depresif hastalar çoğunlukla canlılıkları ve enerji düzeyleri artmaya başladıktan sonra intihar ederler. İyi hissettiklerinde intihar etmek için güç bulurlar. İntihara kesin karar vermiş olduklarında da dışarıdan daha sakin ve iyi görünebilirler.

YANLIŞ:  Kişiye intihar düşünceleri olup olmadığını sormak onun aklına intihar fikrini sokar ve intihar etmesine neden olur.

DOĞRU: İntihar düşünceleri hakkında soru sormak kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur.  İntihar fikirlerini konuşma fırsatı bulan kişi intiharın kısır döngüsünden kurtulmuş ve rahatlamış olur.

YANLIŞ: İntihardan bahseden kişi bunu yapmaz, o ancak dikkat çekmeye çalışıyordur.

DOĞRU: Kendi hayatına son veren kişilerin yaklaşık %80´i daha önceden çevresindeki kişilere niyetlerinden bahsetmişlerdir.

Bir kişi intihar hakkında konuştuğunda mutlaka ciddiye alınmalıdır!

Her zaman!

Sonuç olarak!

İntiharın işaretlerini tanırsak, intihar ile ilgili doğru bilgilere sahip olursak çevremizde intihar riski olan kişileri erken dönemde fark edebilir ve onlara destek olabiliriz.

Güçlü ilişkiler bizi hayata bağlar.

İntihar riski olduğunu düşündüğünüz bir yakınınız varsa elinizi uzatın ve hayatını kurtarın.

Kendiniz veya bir yakınınız psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda en yakın ruh sağlığı uzmanından yardım almayı ihmal etmeyin.

Danışmanlık Hizmeti Alabileceğiniz Sağlık Kuruluşları!

*Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Müdürlüğü

(Çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniği)

*Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi

(Çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniği)

*Ceylanoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi

*Yıldızkent Sağlıklı Hayat Merkezi

*Solakzade Sağlıklı Hayat Merkezi

*Şükrüpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi

*Saltuklu Sağlıklı Hayat Merkezi

Unutmayın ruh ve beden sağlığı bir bütündür ve biz her zaman size destek olmak için hazırız.´´