BİR DAİRE FİYATINA BİR KUŞ

Güzellikleriyle dikkat çeken güvercinlerin fiyatları 600 bin TL ila 1 milyon TL’ye kadar satılıyor

Tarih: 04.06.2023 18:12
BİR DAİRE FİYATINA BİR KUŞ

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ 

Güvercinler renk, fiziki yapısı ve paça gibi birçok özelliğe göre fiyatı artan cins güvercinler piyasa değerleriyle kimi zaman ev ve arabalarla yarışıyor.

Çocukluğundan beri kuş beslediğini ifade eden   kuşçu Oktay Tuluy, bir güvercinin fiyatının 600 bin TL ile 1 Milyon TL’ye satıldığını söyledi. 

 

Tuluy,”  Güvercin sevdamız yedi yaşından beri başladı. Hem damızlık besliyoruz hem de uçuruyoruz. Kahve alışkanlığım yok. Onun için evimde hobi olarak çocukluğumdan beri kuş besliyorum ve onların bakımlarını yapıyorum. Kuş sevdalısıyım. Eskiden evde beslerdim şimdi güvercin satıyorum. Yani bir meslek edindim. Öyle  güvercinler var ki bir daire fiyatına satılıyor.  . Kazananlara etkinlik düzenleyip kendi aramızda eğleniyoruz. Kuşçuluk bir hastalıktır. Şuan da 50’e yakın kuş var elimde. Bir daire fiyatına kuşlar bulunuyor. Şeffaf türü dediğimiz kuş türü Ankara’da yapılıyor. Bu kuşlarda birinci oldu mu onun değeri artıyor. Takla atma özelliği yok bu kuşlarda sadece süs için kullanılıyor. Bu kuşlarda hangisi en güzelse jüri tarafından puan yazılıp birinciliği belirlerler.  Burada güvercinlerin çeşidi çok ve hemen hemen her kuşun bir özelliği vardır. Bunlardan bazıları aynalı, kırktelli, şahap gibi çeşitler de bulunur. Güvercin beslemek bir merak, bir hobidir. En güzel hobi de güvercindir. Güvercin olmasa imkanı yok yaşayamayız. Sabahtan akşama kadar güvercinlerin yanında oturuyoruz. Hayvanın bize bir zararı yok, bizimde onlara bir zararı yok. Bazen arkadaşlar gelir yavrularını alır gider. Yavruların çoğalması da güvercinin güzel bakılmasına bağlıdır. Ama bakamaz isen bir çift yine almaşsın. Kuşların içinde büyüdüm. Bende bu sevdaya kapıldım. Beni örnek alan çocuklarım ve köyün gençleri de güvercin beslemeye başladı. Akşama doğru herke evinin çatısına çıkar ve kuş uçurur. Köyün en yaşlı kuşbazı benim. Bana göre bu bir sevdanın ötesinde hastalık. Güvercinleri bir gün görmesem huzursuz olurum. Çocuklarım kadar severim. Biz her kuşu birbirinden ayırabilecek sevdaya sahibiz. Milimetrik farklılıklarla astronomik fiyat farklılıkları oluşturur. Bu güvercinlere harcadığımız emeğin fiyatı yok.”