Biyoteknik mücadele çalışması yapıldı

Uzundere ilçesinde kiraz sineği mücadelesinde,  kiraz ağaçlarına görsel sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü asılarak, Olur ilçesinde ise elma iç kurdu mücadelesinde  ceviz ve elma ağaçlarına yapışkan tuzak ve elma iç kurdu feromon

Tarih: 02.06.2022 14:33
Biyoteknik mücadele çalışması yapıldı

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu proje kapsamında biyoteknik mücadele çalışmaları başlatıl. Proje kapsamında 2022 yılında ile bağlı Uzundere ilçesinde kiraz sineği mücadelesinde,  kiraz ağaçlarına görsel sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü asılarak, Olur ilçesinde ise elma iç kurdu mücadelesinde  ceviz ve elma ağaçlarına yapışkan tuzak ve elma iç kurdu feromon tuzakları ile biyoteknik mücadele  uygulaması yapıldı.

BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?

Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.

Biyoteknik mücadele nasıl yapılır?

Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.

Biyoteknik mücadelenin avantajları; Sadece uygulandığı zararlıyı hedef alır,  Mücadele zamanının tespitinde kullanılır, Seçici olmaları ve toksik olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi korur, Üst üste aynı alanda kullanılmaları durumunda kimyasal mücadeleye olan ihtiyacı azaltır ya da tümüyle ortadan kaldırır.