“BİZ BESİCİLER OLARAK ALINAN BU TEDBİRLERİ YETERLİ GÖRMÜYORUZ”

Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım: “Hastalık başladığında aşılama hemen başlansaydı bu sorun büyümeyecekti

Tarih: 12.07.2023 18:36
“BİZ BESİCİLER OLARAK ALINAN BU TEDBİRLERİ YETERLİ GÖRMÜYORUZ”

www.erzurumgunebakıs.com /Mihrimah Nefise Durdağ 

Hastalığın başlamasının hemen ardından aşılama sürecinin başlamamasının şap hastalığının yayılmasında önemli rol oynadığını belirten Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, hastalığın önünün kesilmediği sürece çiftçileri daha da kötü günlerin beklediğini dile getirdi. 

Hayvan pazarının her yerinin baştan aşağı dezenfekte edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, hastalıktan dolayı üreticinin bir çok maddi ve zaman kaybına yol açtığını söyledi. 

Yıldırım, “Şap hastalığı bildiğiniz gibi ülke genelinde çok ciddi vaziyette yaygın bir şekilde görülmeye başladı. İlk vakalar dört veya beş ay öncesinde görülmeye başladı. Şu anda gördüğünüz bu şap hastalığı 72 yıl önce görülen bir hastalıktır. Çok ciddi hayvan ölümlerine, bizim besicimizin ve üreticimizin çok ciddi hayvan kayıplarına neden oldu. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ve Tarım Bakanlığı bu konuda çok ciddi tedbirler almaya başladı. Biz besiciler olarak alınan bu tedbirleri yeterli görmüyoruz. Hastalığın seyrinde ilk başlarda aşılama ile başladı. Hastalık görüldüğü anda aşılama yapılmaması hayvanlarda hastalığı tetikledi. Hastalığın olduğu anda aşılama yapılmaması daha fazla hayvan kaybına ve daha fazla hastalığın tetiklenmesine sebebiyet verdi. Bir başka önlem olarak bu hastalığı önlemek için hayvan pazarını kapattılar. Ama hayvan pazarının kapatılmasının ardından burada herhangi bir dezenfekte işlemi yapılmadı. Hayvan pazarı açıldığında da hayvan sevkiyatları başladı. Dezenfekte yapılmadığı için hayvan pazarında bu şap hastalığı iyice yayılmaya başladı. Kurban bayramı dolasıyla daha fazla hayvan sevkiyatı yapılıyordu. Böylelikle hastalık iyice daha fazla alana yayıldı. Şimdi hayvan pazarını kapattılar. Hayvan pazarının dezenfekte edilmesi üzerine çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Ümit ediyoruz ki dezenfekte ile ilgili çalışmalar yapılarak hastalığın önüne geçilmiş olur. Bu sene hastalığın çıkış tarihinden bugüne kadar gelindiği sürede bizim istediğimiz üzerine temizlik ve dezenfekte çalışmaları yapılmadı. Bu da bizi çok ciddi yönde etkileyerek, ülkemiz besi üreticilerine darbe vuruldu. Üreticinin çok ciddi maddi kaybına ve zaman kaybına neden oldu. Bu şap hastalığının dört ve beş ay seyretmesi büyük kayıplara yol açtı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin hayvancılık noktasında başlıca sorunu haline gelecektir. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde et sorunu yaşanırsa bilinsin ki bu hastalıkla mücadelemiz sağlıklı bir şekilde yapılmadığından dolayıdır. Üreticimiz bu sene ciddi kayıplar yaşadı. Tam üreticinin kazanacağı bir döneme girmişken bu hastalıkla yapılan mücadelenin yetersiz kalmasıyla bir sürü hayvan kayıplarımız oldu. Bu kayıplarda önümüzdeki yıllarda görülecek olan et ve süt kıtlığı sorununun yaşamasına neden olacaktır. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla zararın neresinden dönülse kâr olacaktır. Hayvan pazarlarının şu anda dezenfekte edilmesi çok önemlidir. Bu hastalık bir ortamda 120 gün kalarak kendini muhafaza eden bir virüstür. Dolayısıyla köşe bucak her yerin bütün, işletmelerin hayvan sevkiyatı yapılan nakliye araçlarının dezenfekte edilmesi çok önemlidir. Bu yüzden sevkiyat yapılan tırların, kamyonetlerin her birisi dezenfekte edilmelidir.”