BİZ ZATEN TARİHİ YOK ETMEYİ SEVERİZ

Erzurum’un Yakutiye İlçesine bağlı tahtacılar Caddesinde bulunan 1918 yılının Mart ayında Ermeni çeteleri tarafından 650 yakın sivil halkı toplayarak katledilen Mürsel Paşa ve Ezirmikli konaklarının yerine otel ve binalar yapıldı.

Tarih: 09.07.2023 16:37 Güncelleme: 09.07.2023 18:05
BİZ ZATEN TARİHİ YOK ETMEYİ SEVERİZ

www.erzurumgunebakıs.com Rabia Aslan Karakaş 

Gelinen noktada bir tarihi esere bile sahip çıkılmaz iken yanlış idareciler, yanlış şahıslar buradaki konakları yok ettiler. Böylece Tarih’te yok olmuş oldu. Biz zaten tarihi yok etmeyi seviyoruz.

1980lere kadar yıkım halinde varlığını devam ettiriyordu. 1980lerden sonrada satın alınarak yıkıldı. Sonrasında da yanmış konağın yerine otel ve binalar yapıldı. Dolayısıyla bu yakılan konakların yerine yapılan yeni yerler bizler için üzüntü verici bir olaydır. Keşke o yıkıntıları cam fanusun içine alarak, koruyup gelecek bakın Ermeniler Erzurum da bu kadar insanı bu konaklar da yakarak şehit etmiştir. Diyerek kuşaklara aktarılabilseydi. Dünyaya da karşı söylenecek çok fazla sözümüz olurdu.  

Mürsel Paşa ve Ezirmikli konaklarının yerini boydan boya saran işyerleri ve karşısında da, bir otel ve işyeri bulunuyor.

General J. G. Harbord’un,  Ezirmikli Konağı’nı katliamdan 6 ay sonra gördüğü ve yanmış olmasına rağmen konakta vahşetin izlerinin tüm canlılığıyla gözler önünde durduğu aktarılıyor.

1918 yılının mart ayında Ermeni çeteleri Erzurum’ da sivil halkı toplayarak katletmişler.  650 yakın insan burada yanarak şehit olmuşlardır. Hemen karşısında Mürsel Paşa konağı vardı. Mürsel paşa konağında da Ermeniler aynı sayıda insanı doldurarak yakılarak şehit etmişlerdir. Bu iki binada toplam bin 300’e yakın insan yakılarak şehit edilmiştir.  1919’ da yılında Amerikalı General Harbord Erzurum’a gelerek bu yıkıntıları gördü.  Yakılarak şehit edilen insanların kokusu ve kan izleri her yere yayılmış olduğundan bu durumu gören Harbord Hz. İsa’nın kulları nasıl bir böyle vahşet yaptı. Beni hemen uzaklaştırın buradan demiş.  Bu vahşete dayanamamış ve üzülmüş Harbord raporuna da Erzurum da yaşanan Ermeni katliamının raporunu yazarak belgelemiştir.