Bölgenin gözü kulağı bu fuarda olacak

Erzurum Tarım ve hayvancılık Fuarı geniş katılımla açıldı

Tarih: 01.01.0001 00:00
Bölgenin gözü kulağı bu fuarda olacak

Nesrin ÇETİNKAYA

Birçok Tarım ve Teknolojik Ürünün tanıtımının yapılacağı Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarı, geniş katılımlı bir törenle açıldı. Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. tarafından T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Erzurum İl Gıda, Tarım  ve  Orman Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzurum İl Koordinatörlüğü ve KOSGEB´in destekleri ve beraberinde Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) işbirliği ile eş zamanlı olarak hazırlanan fuara, 74 firma ile çok sayıda çiftçi katıldı. Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi´nde açılan Erzurum Tarım ve Hayvancılık Furarı´na, AK Parti Erzurum Milletvekilleri İbrahim Aydemir ile Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve eşi, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Borsa Başkanı Hakan Oral, diğer kurum müdürleri, daire amirleri ve çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.

?? ERZURUM´UN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK´´

Açılış töreninde bir konuşma yapan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, Erzurum´da fuarcılığı geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Fuarda çok sayıda markanın yer aldığın ı ifade eden Gökdemir, "74 önemli firma temsilcisi ve çok sayıda marka bu fuarda yer aldı. Yurt dışı ofislerimiz sayesinde İran, Gürcistan ve Azerbaycan´dan gelen alım heyetlerine ev sahipliği yapacağız. Fuar, Erzurum´un tanıtımına önemli katkı sağlayacak. 100´ün üzerinde yabancı uzman ve çiftçiyi ağırlayacağız. Bu sayede fuarın ticari hayata vereceği katkılar önemli olacak. İlgili fuarda çiftçilerimize seminer programları olacak. Çünkü tarımsal verimliliğin artırılması bakımında çiftçilerin eğitilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda birçok konu başlığı altında çiftçilerimize programlar düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra gerek bu yıl sonunda gerekse önümüzdeki yıl yine bir çok alanda fuarlarla birlikte olacağız " diye konuştu.

VALİ AZİZOĞLU: FUAR ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI

Daha sonra söz alan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, Erzurum´un ve bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu hatırlatarak bu fuarın Erzurum çiftçisine büyük fayda sağlayacağını, Erzurum´un tanıtımında ise önemli bir yer edeceğini ifade etti.  AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ise, furaın açılışında desteği olan emeği geçen herkese teşekkür ettiğinin bildirdi. Son olarak söz alan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise, ?? Fuarımıza son anda Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve eşleri de katılarak bizleri mutlun ettiler. Rus Büyükelçimizin de katılımı ile bu fuar aslında Uluslararası bir fuar unvanına kavuştu. Uluslararası Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarı oldu. Erzurum´un tanıtımına büyük katkısı olduğuna inandığım bu fuarın açılışında emeği ve desteği olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum´´ şekline konuştu.  Konuşmaların ardında Protokol mensupları, fuarın açılış kurdelesini birlikte kestiler.

FUAR 5 GÜN AÇIK KALACAK

Protokol mensupları daha sonra firmaların alanda açtıkları stantları gezdiler. Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi´nde ilk kez düzenlenen Erzurum Tarım ve Erzurum Hayvancılık Fuarları´nda Tarımsal Mekanizasyon ve İlgili Teknolojiler, Traktör ve Tarımsal Mekanizasyon Yan Sanayi, Su ve Sulama Teknolojileri, Gübreler, Tohum, Organik Tarım Ekipmanları, Hayvansal Üretim Teknolojileri, Süt Endüstrisi, Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik Hizmetleri ve  ilgili ürünler tek çatı altında sergilenecek.

SEKTÖRÜN BÖLGEDEKİ BÜYÜK BULUŞMASI

360.000 hektar işlemeli tarım arazisi, 1,6 milyon hektar mera alanı, 700 bin büyükbaş, 750 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile önemli bir potansiyele sahip olan Erzurum´da gerçekleşen fuarlar, bölge ekonomisi açısından önem taşımakta. Erzurum Tarım ve Erzurum Hayvancılık 2018 Fuarları kapsamında Tüyap Yurtdışı Bölge ofislerinin çalışmaları sonucu gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri ile Azerbaycan, Gürcistan, İran´dan düzenlenecek alım heyetleri ile Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinden fuara gelen heyetlere ev sahipliği yapılacak.

ÇİFTÇİYE YÖNELİK SEMİNER PROGRAMI

Tüyap Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarları kapsamında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile çiftçilere yönelik,  Hijyenik Çiftlikler, Sürü Yönetimi,  Göğermiş Civil Peynir Üretimi, Mera Islahı, Faydalı Bakterilerin Tarımda Kullanımı, Su Ürünleri, Silaj Yapımı gibi farklı konularda eğitimler düzenlenecektir. Tüyap Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarları 1960, 1970 ve 1980´li yıllardan kalan insan ve hayvan gücü ile çalışan tarım aletleri sergisine ev sahipliği yapacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde muhafaza edilen, çoğu artık kullanılmayan alet ve makinelerden oluşan sergi, fuar süresince ziyaretçilerin beğenisine sunulacaktır.

Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 19-22 Eylül 2018 tarihleri arasında 09.30 - 19:00 saatlerinde, son gün -23 Eylül Pazar- saat 17.00´a kadar ziyarete açık olacak.