BOŞANMALARIN EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİRİSİ “ŞİDDET”

Yapılan araştırmalarda kadınların yarısının evliliklerinin sona ermesindeki gerekçelerden birini şiddet olarak tanımlanıyor.

Tarih: 20.07.2023 17:21
BOŞANMALARIN EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİRİSİ “ŞİDDET”

www.erzurumgunebakıs.com /Mihrimah Nefise Durdağ 

Şiddetin kadınların en çok belirttiği boşanma gerekçesi olduğunu ifade eden Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can, kadınlarda özellikle psikolojik şiddet ve sözlü şiddete maruz kalma durumu yaygın olduğunu söyledi.

Can,” Şiddet kadınların en çok belirttiği boşanma gerekçesidir. Yapılan araştırmalarda kadınların yarısının evliliklerinin sona ermesindeki gerekçelerden birini şiddet olarak tanımlamıştır. Çocuk sahibi olan bireylerde de şiddet nedeniyle boşanma çocuksuz bireylere kıyasla daha yaygındır. Kadınlarda özellikle psikolojik şiddet diğer ifadeyle sözlü şiddete maruz kalma durumu yaygındır. Eski eşlerin hakaret, küfür, aşağılama, baskı/kontrol altına alma, kadına veya yakın çevresine yönelik tehdit gibi psikolojik şiddet içeren ve kadının özgüvenini zedeleyen davranışların özellikle evliliğin son dönemlerinde iyice arttığı anlaşılmaktadır. Kadınların bir bölümü sözlü şiddetin daha uzun süre can yaktığını, kişinin özgüvenini sarstığından söz etmiştir. Araştırmalarda boşanmış kişilerin en çok belirttiği boşanma gerekçelerinden biri de yakın çevreyle ilişkili hususlardır. Yakın çevrenin müdahalesi veya yakın çevreyle yanlış ilişkiler nedeniyle evliliklerin sona erdiği durumlar yaygındır. Evliliklerin boşanmayla neticelenmesinde yanlış tutumlarla öne çıkan aktörlerin, kadın veya erkeğin annesinin olduğu söylenebilir. Daha nadir olmakla birlikte eşlerden birisinin babası, kız veya erkek kardeş gibi diğer birinci derece akrabalar da bu çemberin içine girebilmektedir.” dedi